Usaha promosi Wasai Teraja

Oleh Daniel Lim
Gambar serahan AJK Rumah Panjang Teraja

BELAIT, 22 JULAI – Bagi membantu memberigakan lagi kawasan Wasai Teraja, ahli Jawatankuasa (AJK) Rumah Panjang Teraja telah membantu menjalankan beberapa aktiviti untuk mempromosikan potensi pelancongan kawasan berkenaan sementara memastikan bahawa pengunjung dapat menghargai kawasan tersebut dengan selamat.

Salah satu aktiviti yang dilaksanakan melibatkan sekumpulan 14 orang pelawat yang terdiri daripada ahli-ahli Brunei Hikers, yang baru-baru ini membuat perjalanan ke hutan tebal di sekitar Teraja sebagai sebahagian daripada rombongan untuk meneroka kawasan dan laluan berkenaan menerusi aktiviti mendaki.

Diketuai oleh Awang Shukri Zain, perjalanan itu bukan sahaja bertujuan untuk mempromosikan aktiviti mendaki malah mengetengahkan pelbagai lokasi menarik yang boleh didapati di Daerah Belait dengan lawatan itu sendiri memfokuskan kepada laluan sejauh 3.3km dengan pemandangan indah menuju puncak Bukit Teraja.

Kumpulan berkenaan telah dialu-alukan oleh Setiausaha AJK Rumah Panjang Teraja, Gaung Jamit yang juga memimpin kumpulan berkenaan sepanjang pendakian.

Kumpulan berkenaan juga telah melawat Wasai Teraja serta Taman Rekreasi Luangan Lalak, kedua-duanya terletak berdekatan.

Sebahagian pendaki bergambar ramai di Bukit Teraja
Kerja-kerja yang dilakukan di rumah yang akan menjadi Pusat Kraftangan dan Maklumat di Kampung Teraja.

Sementara itu, satu lagi aktiviti yang baru sahaja mula dilaksanakan AJK Rumah Panjang Teraja adalah pembinaan pondok kecil di laluan pendakian ke Wasai Teraja, dibina dengan bantuan Pejabat Daerah Belait, yang akan menyediakan tempat rehat bagi pendaki sambil menghargai flora dan fauna.

Di samping itu, AJK berkenaan juga mula mengubah suai sebuah rumah di Kampung Teraja yang diserahkan oleh Pejabat Daerah Belait kepada jawatankuasa dan biro wanita rumah panjang berkenaan, yang mana biro wanita tersebut merancang untuk menukarnya menjadi Pusat Kraftangan dan Maklumat serta inap desa.

Ahli-ahli jawatankuasa rumah panjang berkenaan telah membersihkan kawasan dan membaiki rumah berkenaan, dengan diketuai oleh Burong Nyanggau selaku pengerusi dan Kamarau Jamit selaku timbalan pengerusi AJK.

Dengan aktiviti-aktiviti yang dijalankan itu, jawatankuasa dan kawasan berkenaan dijadualkan akan terus menerima kunjungan, bukan sahaja untuk mempromosikan ekopelancongan kawasan berkenaan malah meningkatkan kesedaran terhadap keindahan yang terdapat di dalam negara.