Tuesday, November 28, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Usaha pulihara budaya masyarakat Tionghua

  Oleh Sim Y. H. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 3 OKT – Usaha terus dilaksanakan untuk mengetengahkan dan memulihara budaya masyarakat Tionghua khususnya dalam kalangan golongan muda dengan Sekolah Chung Hwa Kiudang mengadakan Festival Pertengahan Musim Luruh yang berlangsung di dewan sekolah berkenaan, baru-baru ini.

  Festival yang disertai oleh murid-murid dan guru sekolah berkenaan merupakan sebahagian daripada usaha berterusan dan komitmen sekolah untuk memulihara budaya masyarakat Tionghua.

  Festival diisikan dengan pelbagai aktiviti termasuk Pertandingan Mendeklamasi Sajak Bahasa Cina, Pertandingan Membuat Tanglung dan Kuiz Festival Pertengahan Musim Luruh.

  Dalam kata alu-aluannya, Pengetua Sekolah Chung Hwa Kiudang, Loo Shee Yun menyatakan penghargaan kepada semua yang terlibat dalam sama-sama menjayakan festival berkenaan.

  Beliau menambah bahawa ia merupakan sebuah festival tradisional masyarakat Tionghua yang juga dikenali sebagai Festival Bulan dan merupakan waktu bagi pertemuan keluarga dan meraikan musim penuaian.

  Salah satu acara kemuncak festival adalah Pertandingan Mendeklamasi Sajak Bahasa Cina di mana pelajar-pelajar Tionghua dan bukan Tionghua mengetengahkan bakat masing-masing dalam mendeklamasikan sajak klasik Cina.

  Pertandingan bukan sahaja dihasratkan untuk menggalakkan penghargaan dalam kalangan peserta mengenai kesusasteraan masyarakat Tionghua tetapi juga untuk memupuk kefahaman merentas budaya.

  Kelvin Pong dan Loo Shee Yun bersama para pemenang Pertandingan Membuat Tanglung. – Gambar serahan Sekolah Chung Hwa Kiudang
  Ahli-ahli Lembaga Pengarah Sekolah bergambar-ramai dengan guru-guru serta murid-murid sekolah yang mengambil bahagian dalam festival berkenaan. – Gambar serahan Sekolah Chung Hwa Kiudang

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih dari 2 minggu, 41 pekerja terowong masih terperangkap

  NEW DELHI, 28 NOV - Pasukan penyelamat di India mula menggali secara manual kelmarin dengan harapan dapat mencapai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam...