Usaha rangsang sektor pelancongan daerah Tutong

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 23 JUN – Dengan matlamat untuk memastikan penglibatan berterusan dengan pihak-pihak yang berkepentingan untuk mengukuhkan dan mempromosikan produk-produk pelancongan yang ditawarkan di Negara Brunei Darussalam, Menteri Sumber-sumber Utama dan Pelancongan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Ali bin Apong mengadakan lawatan kerja ke beberapa buah tempat tarikan dan pertubuhan pelancong di Daerah Tutong, hari ini.

Lawatan termasuk Hotel Lanes, mercu tanda Sungai Tutong dan tarikan pelancongan berasaskan komuniti di Kampung Bukit Udal.

Lawatan kerja itu disertai oleh ahli-ahli Majlis Mesyuarat Negara (MMN) yang mewakili Daerah Tutong iaitu Pemangku Penghulu Mukim Pekan Tutong, Yang Berhormat Haji Abdul Wahab bin Apong dan Yang Berhormat Haji Ramli bin Haji Lahit, pemangku setiausaha tetap dan timbalan setiausaha tetap di Kementerian Sumber-sumber Utama dan Pelancongan (KSSUP), pegawai Daerah Tutong, wakil-wakil dari Badan Koordinasi dan Promosi Pelancongan Daerah Tutong serta pegawai-pegawai dari Jabatan Kemajuan Pelancongan.

Lawatan kerja berkenaan bermula dengan tinjauan ke mercu tanda Sungai Tutong di mana Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Ali diberikan penerangan mengenai cadangan pembangunan persisiran Sungai Tutong oleh wakil dari Stratacom Global Sdn Bhd, Peter Wong.

Cadangan itu merupakan inisiatif sektor swasta sebagai salah satu usaha untuk membantu pembangunan dan merangsang pertumbuhan ekonomi di Daerah Tutong khususnya sektor pelancongan.

ATAS & BAWAH: Yang Berhormat Menteri Sumber-sumber Utama dan Pelancongan bergambar ramai semasa lawatan ke Alai Gayoh Anak Pulau, Bukit Kukub, Kampung Bukit Udal. – Gambar serahan Kementerian Sumber-sumber Utama dan Pelancongan

Rombongan lawatan kemudian bergerak mengadakan tinjauan ke Hotel Lanes di Kampung Petani di mana penerangan dan taklimat disampaikan oleh Pengurus Hotel Lanes, Jasmine Sim.

Hotel Lanes didaftarkan sebagai premis penginapan pelancongan pada awal 2020 yang menawarkan pelbagai bilik penginapan yang dilengkapi oleh pelbagai kemudahan.

Hotel berkenaan menyediakan kemudahan seperti restoran, dewan bagi pelbagai acara dan perjumpaan, pusat kecergasan, meja depan 24 jam dan perkhidmatan bilik. Hotel itu mengetengahkan 80 peratus tenaga kerja tempatan sebagai sokongan ke arah usaha untuk menggalakkan lebih ramai pekerja warga tempatan dalam sektor swasta.

Lawatan kerja diakhiri di Alai Gayoh Anak Pulau, Bukit Kukub, iaitu sebuah tarikan pelancongan berasaskan komuniti di Kampung Bukit Udal.

Aktiviti-aktiviti yang dikendalikan di Alai Gayoh Anak Pulau merupakan sokongan kepada Projek Satu Kampung Satu Produk (1K1P) yang bermatlamat untuk menjadikan kampung dan masyarakatnya lebih kreatif serta inovatif dan pada masa yang sama, menjana peluang pekerjaan kepada masyarakat setempat.

Alai Gayoh bermaksud rumah besar di mana rumah yang dibina pada 2010 itu, merupakan replika reka bentuk rumah tradisional masyarakat Dusun. Rumah Alai Gayoh Anak Pulau bekerjasama dengan Majlis Perundingan Kampung (MPK) Bukit Udal untuk menawarkan pelbagai produk pelancongan termasuk aktiviti alam semula jadi, pengembaraan dan kraf tangan tempatan dalam mempromosikan Kampung Bukit Udal sebagai destinasi pelancongan.

Tarikan berkenaan telah mencatatkan kira-kira 200 orang pengunjung pada 2019 termasuk penyelidik-penyelidikan yang membuat kajian ke atas hutan sekeliling lokasi itu.

Semasa lawatan berkenaan, Yang Berhormat Dato dialu-alukan oleh wakil Alai Gayoh Anak Pulau, Awang Eyad Samhan bin Nyawa. Yang Berhormat Dato dalam lawatan itu berkesempatan untuk mengadakan perbincangan dengan ahli-ahli MPK Bukit Udal mengenai potensi aktiviti-aktiviti pelancongan berasaskan komuniti.

Daerah Tutong merupakan salah sebuah destinasi pelancongan utama yang menawarkan pengalaman alam sekitar dan kebudayaan, pengembaraan serta lawatan-lawatan sambil belajar.

KSSUP akan terus mempromosikan konsep pelancongan lestari, bertanggungjawab dan inklusif dengan penekanan terhadap keselamatan, kebersihan dan sekuriti di kesemua tempat menarik di negara ini.