Usahawan Brunei jadi presiden AFBA

BANDAR SERI BEGAWAN, 17 DIS – Satu era baharu bakal dilalui Persatuan Makanan dan Minuman Asean (AFBA) apabila usahawan berpengalaman Brunei, Awang Abdul Halim bin Saim dipilih sebagai presiden baharunya, berkuat kuasa pada Januari 2020.

Awang Abdul Halim, yang juga penolong setiausaha agung Dewan Perniagaan dan Industri Negara Brunei Darussalam (NCCIBD), berkata bahawa beliau tidak sabar untuk membangunkan dan mempromosi industri makanan dan minuman negara setanding dengan pelabur lain di rantau ASEAN.

Selain itu, “Kami perlu bertindak dan bekerja dengan bijak, untuk berada di peringkat yang setanding dengan pelabur lain,” kata beliau.

Bergerak ke hadapan, beliau berkata, AFBA akan mengekalkan mandat utama untuk mengatasi sekatan perniagaan yang dihadapi oleh sektor makanan bertujuan melancarkan perniagaan di rantau.

“Dengan 2019 akan berakhir, jawatan pengerusi akan diberikan kepada Brunei Darussalam daripada Thailand untuk memimpin AFBA ke tahap kedudukan lebih tinggi pada 2020,” tambahnya.

AFBA ialah kumpulan persatuan negara di Asia Tenggara yang terlibat dalam pengeluaran, pengedaran dan penjualan produk makanan dan minuman.

Sejak ditubuhkan pada 2013, pelbagai aktiviti melibatkan pelbagai pihak berkepentingan telah dianjurkan untuk menjana usaha di Asia Tenggara, agar membuka potensi perniagaan untuk perniagaan makanan di rantau.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan, tahun 2019 telah melihat pencapaian besar di bawah kepimpinan pengerusi Thailand.

Gambar fail Awang Abdul Halim (kiri) bersama pegawai kanan AMRO.