Usahawan diseru bangkit lebih kuat dalam normal baharu

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 SEPT – Forum Townhall TRANSFORM 2020 bagi tahun ini akan diadakan esok di Hotel Radisson di sini dengan mengetengahkan tema Bangkit Lebih Kuat: Kemapanan dan Peluang Perniagaan Semasa COVID-19.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan, kira-kira 90 orang pengasas perniagaan, usahawan, pengurus dan eksekutif korporat dijangka menghadiri forum berkenaan di mana mereka akan mempelajari dan membincangkan mengenai pengajaran paling besar tentang kemapanan perniagaan semasa pandemik ini dan di mana adanya peluang-peluang masa depan dalam norma baharu dan berbeza.

Perbincangan penting berkenaan bertujuan untuk mengukuhkan keazaman dalam berdepan cabaran-cabaran dan meluaskan pandangan dalam persekitaran perniagaan akan datang.

Selain usahawan-usahawan dan tokoh penting dari Brunei, forum berkenaan juga akan mendengarkan perkongsian pandangan dari luar negara menerusi persidangan video Zoom.

Mereka termasuk Jurulatih Perniagaan, Pakar Strategi Inovasi dan Ketua Pegawai Eksekutif UCSI Consulting dari Malaysia, Dr Raj Kumar; usahawan sosial yang membantu mengurangkan kemiskinan di Filipina, Reese Fernandez-Ruiz dan pelabur Brunei dan usahawan yang merupakan pengasas bersama perniagaan AI di Lembah Silicon, California, Amerika Syarikat, Hiro Tien.

Kenyataan menambah, sesi-sesi berkenaan direka untuk menambah pengetahuan dan mendidik, menggalakkan pemikiran kreatif dan memotivasikan para peserta dengan pengalaman-pengalaman dan pengajaran kehidupan sebenar.

Para peserta boleh mendengarkan pandangan mengenai respons kepada pandemik, pertukaran strategik serta idea-idea dan kemungkinan perniagaan baharu yang menarik.

Forum keusahawanan dan perniagaan tempatan yang memasuki tahun ke-14 itu merupakan platform bagi pembelajaran kualiti tinggi, perkongsian dan menjalinkan hubungan untuk perniagaan-perniagaan Brunei dalam menyokong seruan kerajaan bagi pembangunan keusahawanan dan mewujudkan pekerjaan.

Program TRANSFORM 2020 adalah usaha kolaborasi yang dipelopori oleh Forum Asia Inc dan Bank Baiduri sebagai penaja utama dengan sokongan tambahan daripada Progresif, Kingston Beverage & Creamery, Archipelago Group, Borneo Bulletin dan Media Permata sebagai penyokong media cetak dan digital.