Usahawan martabak keju lava

KEPALA BATAS – Usahawan martabak keju lava, Rohayu Usop, merancang untuk memulakan francais bagi produk sejuk beku itu di Malaysia.

Usahawan berusia 36 tahun itu berkata kini kilangnya I ON Enterprise Frozen Food di Pongsu Seribu dekat sini  menghasilkan enam jenis martabak iaitu I ON Martabak Keju Lava Ayam, I ON Martabak Keju Lava Daging, I ON Martabak Daging Lava, I ON Martabak Ayam Lava, I ON Martabak Kambing dan I ON Martabak Original daging dan ayam.

“Selain membuka francais pertama di Malaysia bagi produk martabak keju lava, kami juga merancang untuk memasarkan produk kami ke Singapura,” katanya ketika ditemui di kilangnya itu yang mula beroperasi pada 2014.

Menurut wanita itu, syarikatnya juga merancang untuk berbincang dengan syarikat penerbangan AirAsia untuk memasukkan martabak keju lava dalam menu penerbangan syarikat tambang rendah itu.

Menurutnya, kilang yang diusahakan dengan suaminya, Megat Ardy Megat Aziz, 40, sebagai rakan kongsi turut menghasilkan roti canai dan karipap dan samosa.

Rohana Usop dan suaminya Megat Ardy Megat Aziz menunjukkan produk Martabak Sejuk Beku pelbagai perisa keluaran syarikat mereka. – Bernama

Katanya kilang mereka menghasilkan kira-kira 20,000 hingga 30,000 keping mar-tabak sejuk beku sebulan dengan mencatatkan jualan kira-kira RM325,000 tahun lepas dan tahun ini meletakkan sasaran jualan RM500,000.

Ibu kepada lima anak itu berkata beliau menyemai minat berniaga sewaktu membantu ibu mentua dan suaminya menjual martabak di pasar malam lebih 10 tahun lepas dan memulakan perniagaan itu dengan memanfaatkan bantuan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA).

Bantuan dan ilmu perniagaan

Rohayu berkata beliau turut mendapat bantuan dan ilmu perniagaan daripada FAMA dan telah menerima Geran Change Upgrade Product (CUP) Mesin dan Peralatan dengan geran bernilai RM58,576 pada 2017 untuk membangunkan produk itu.

“Antara mesin dan peralatan yang diterima daripada FAMA adalah Freezer Room (3 phase), Baker Flour Mixer, Commercial, Kitchen Good Stainless Steel selain menyertai FAMA dalam pelbagai program promosi dan pemasaran di karnival jualan dalam dan luar negara,” katanya.

Kesabaran dan ketekunan pasangan Rohayu dan Megat Ardy turut membolehkan produk keluaran syarikat mereka dipasarkan di beberapa pasar raya besar di seluruh Semenanjung Malaysia.

Sementara itu  Pengarah FAMA Pulau Pinang, Habibah Sulaiman berkata syarikat I ON Enterprise Frozen Food merupakan sebuah syarikat yang boleh dicontohi apabila memulakan perniagaan dari bawah dan berjaya mencapai tahap sekarang.

Katanya dengan bantuan yang turut  diberikan oleh FAMA, syarikat itu menggunakan peluang yang diberikan dengan sebaik-baiknya dan terus mengorak langkah sehingga mencapai tahap kejayaan dan jualan yang membanggakan.

“Kita akan terus membantu usahawan seperti ini untuk proses seterusnya dengan membuka peluang untuk pasaran eksport iaitu di Singapura,” katanya. – Bernama