Usyk akhiri gelaran juara bertahan Joshua

LONDON, 26 SEPT – Oleksandr Usyk menamatkan gelaran juara heavywieght dunia yang dipegang oleh Anthony Joshua di hadapan penyokong di London dengan keputusan kemenangan berat sebelah semalam, merosakkan harapan bagi pertemuan semula ‘Battle of Britain’ menentang Tyson Fury.

Joshua menamatkan pusingan terakhir ke-12 dengan bersandar pada tali gelanggang, dengan lebih 66,000 orang peminat menyaksikan pertarungan di Stadium Tottenham Hotspur dan gagal menandingi kemahiran pencabarnya, Usyk.

Petinju kelahiran Ukraine itu mencatatkan kemenangan dengan pungutan mata 117-112, 116-112 dan 115-113 yang diadili oleh tiga juri dalam hanya pertarungan ketiga bekas juara dunia undisputed cruiserweight sebagai heavyweight.

Kemenangan tersebut, yang meneruskan rekod cemerlang Usyk sebagai petinju profesional kepada 19 kemenangan daripada 19 pertarungan, yang menyaksikan dia menjadi petinju ketiga selepas Evander Holyfield dari Amerika Syarikat dan petinju Britain, David Haye yang kedua-duanya memenangi kejuaraan dunia cruiserweight dan heavyweight.

Peminat sukan tinju tidak sabar menyaksikan pertarungan antara Joshua dan rakan senegaranya, Fury, yang mempertahankan gelaran heavyweight Majlis Tinju Dunia menentang Deontay Wilder di Las Vegas bulan hadapan, kali ketiga pasangan tersebut bertarung berikutan keputusan seri dan satu kemenangan buat Fury. – AFP