Monday, November 28, 2022
23.9 C
Brunei

-

UTB lancar portfolio untuk graduan

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 8 NOV – Universiti Teknologi Brunei (UTB), hari ini, telah melancarkan Portfolio: An Insight to Creative Computing Projects yang bertindak sebagai portfolio kreatif untuk graduan mempromosikan kebolehan dan bakat kreatif mereka kepada pihak berkepentingan yang berkaitan.

Pelancarannya pada majlis yang berlangsung di Teater Kuliah 2 UTB telah disempurnakan oleh Naib Canselor UTB, Datin Paduka Profesor Dr Hajah Zohrah binti Haji Sulaiman selaku tetamu kehormat.

Turut hadir ialah pegawai-pegawai utama UTB, wakil penaja dari Cyber ​​Security Brunei (CSB) dan Brunei Computer Emergency Response Team (BruCert), serta kakitangan universiti.

Portfolio berkenaan terdiri daripada semua projek tahun akhir pelajar Creative Computing Programme Area di mana inisiatif berkenaan bermula dengan kohort tamat pengajian pertama Sarjana Muda Sains (BSc) dalam Multimedia Kreatif dan BSc dalam Media Digital pada 2017 dan ini menandakan pelancaran portfolio edisi ke-6.

Bagi setiap edisi, pelajar yang berbeza telah dipilih untuk menjadi ketua penyunting dan diberi kebebasan kreatif dalam mereka bentuk tema dan susun atur portfolio.

Pengarang bagi edisi kali ini termasuk Dayang Rida Nurdini binti Haji Ibrahim dan Dayangku Nurul Asyiqin binti Pengiran Norarffin lulusan Program Multimedia Kreatif dan Dayang Adillah ‘Izzati binti Haji Suhaimi lulusan Program Media Digital.

Penerbitan tahunan itu membolehkan bakal majikan membayangkan bakat mereka untuk peluang pekerjaan.

Ia juga diharap dapat memberi inspirasi kepada generasi akan datang tentang kemungkinan apa yang boleh dicapai sambil menyokong kursus Pengkomputeran Kreatif secara serentak.

Selain itu, ia juga bertujuan untuk membantu mengukuhkan industri kreatif di negara ini, menambah nilai kepada penduduk tempatan yang pakar dalam bidang khusus tersebut dan mewujudkan peluang rangkaian dalam masyarakat.

Portfolio graduan yang dilancarkan dalam acara berkenaan. – Gambar serahan UTB

 

Artikel sebelum iniJam tangan dijual AS$4 juta
Artikel seterusnyaCipta semula lukisan musnah
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Ratusan bantah sekatan COVID China

BEIJING, 27 NOV – Bantahan terhadap kawalan koronavirus di China yang telah mengurungkan jutaan penduduk di rumah telah merebak ke Shanghai dan bandar lain...
- Advertisment -