UTB, Mitsubishi Corporation terus manfaat kerjasama

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 27 SEPT – Kolaborasi biasiswa di antara Universiti Teknologi Brunei (UTB) dan Mitsubishi Corporation (MC) merupakan satu lagi contoh yang baik bagaimana universiti dan industri dapat bekerjasama bagi manfaat bersama.

Menerusi kolaborasi itu, Mitsubishi menyumbang kepada pembangunan tenaga kerja berbakat dan pihak universiti memperoleh manfaat dengan pelajar-pelajar yang bermotivasi untuk menjadi yang terbaik.

Dalam hubungan itu, UTB berharap kolaborasi dengan Mitsubishi akan dapat diteruskan, jelas Naib Canselor UTB, Profesor Dr Hajah Zohrah binti Haji Sulaiman dalam kata alu-aluannya semasa majlis penandatanganan memorandum persefahaman (MoU) di antara UTB dan MC yang diadakan secara maya, hari ini. Beliau turut menyatakan harapan bagi mempromosikan sinergi antara UTB dan pihak-pihak yang berkepentingan menerusi penjanaan kolaborasi dan kerjasama berintegrasi serta peruntukan bagi mod penglibatan dan kerjasama berkepentingan bersama.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh UTB, di sini, hari ini, majlis penandatanganan berkenaan dihoskan oleh UTB secara persidangan video di mana MoU tersebut adalah bagi menyediakan sokongan kewangan dalam bentuk biasiswa bagi pelajar-pelajar terpilih yang sedang menuntut di UTB. Kenyataan menyatakan bahawa hadir secara maya untuk menyaksikan penandatanganan berkenaan ialah Setiausaha Tetap (Pengajian Tinggi) di Kementerian Pendidikan, Dr Haji Azman bin Ahmad.

Turut hadir wakil negara Pejabat Hubungan Brunei Mitsubishi Corporation, Tadashi Hara; Timbalan Setiausaha Tetap (Pengajian Tinggi), Dr Chin Wei Kei serta wakil-wakil Kedutaan Jepun dan pegawai-pegawai dari Kementerian Pendidikan, UTB dan MC.

Pada majlis berkenaan, menandatangani bagi pihak UTB ialah Profesor Dr Hajah Zohrah dan MC diwakili oleh Ketua Pasukan CSR Antarabangsa, wakil negara Jabatan CSR dan Kemapanan Korporat, Noriko Lizuka yang diwakili oleh Tadashi Hara.

Terdahulu sebelum penandatanganan MoU berkenaan, Tadashi Hara dalam kata alu-aluannya menyatakan bahawa biasiswa antarabangsa berkenaan dihasratkan untuk melahirkan sumber manusia bagi pembangunan negara dan masyarakat global pada masa hadapan.

Ia merupakan sebahagian daripada sokongan pihak MC, jelasnya lagi, bagi menyumbang kepada Wawasan Brunei 2035.

Di bawah MoU berkenaan, MC akan membiayai lima orang pelajar yang terpilih di universiti berkenaan di mana biasiswa berjumlah keseluruhan $10,000 akan dibahagikan antara pelajar-pelajar terpilih dan dianugerahkan sebagai yuran tuisyen yang meliputi pembelajaran selama setahun sesi akademik 2021/2022. Para penerima biasiswa ialah pelajar-pelajar dari tahun pertama hingga tahun akhir yang dipilih berdasarkan kepada kriteria-kriteria yang dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak iaitu termasuk latar belakang kewangan pelajar, prestasi akademik dan aktiviti-aktiviti kokurikulum.

Majlis penandatanganan memorandum persefahaman (MoU) di antara UTB dan MC yang diadakan secara maya, kelmarin. – Gambar serahan UTB