UTB sertai pertandingan di Dubai

BANDAR SERI BEGAWAN, 18 OKT – Sekumpulan pelajar dari Universiti Teknologi Brunei (UTB) akan meninggalkan negara ini untuk mengambil bahagian dalam FIRST Global Challenge 2019 yang akan diadakan di Dubai, Emiriyah Arab Bersatu (UAE) dari 24 hingga 27 Oktober ini.

Pasukan itu terdiri daripada mahasiswa dari Fakulti Kejuruteraan iaitu pelajar Sarjana Muda Kejuruteraan (Kepujian) dalam Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik, Kejuruteraan Mekatronik dan Kejuruteraan Mekanikal bersama dua mentor teknikal.

Pasukan yang diketuai oleh pensyarah dari Fakulti Kejuruteraan, UTB iaitu Awangku Muhammad Rahimi bin Pengiran Haji Zahari dan Awang Khairuddin bin Haji Abdul Ghafar itu terdiri daripada Awang Danyal Al-Alim bin Awang Danan, Lim Zhi Jian @ Nathan, Awang Mohammad ‘Ammar Syahmii bin Alim, Awang Mohd Hafeezur Aiman ​​bin Mohd Yamin dan Awang Zulfadhli Zikry bin Zakaria

Pasukan tersebut ditaja oleh Brunei LNG, TOTAL, IT Protective Security Services Sdn Bhd (ITPSS), Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD) dan eSuria Mentari Systems Sdn Bhd.
Menurut Awangku Muhammad Rahimi, persaingan itu membolehkan para pelajar untuk berfikir secara kreatif dan berupaya untuk menguji kemahiran mereka serta dapat menerapkan pengetahuan teori mereka dalam membangunkan robot.

Beliau juga menambah bahawa selain meningkatkan pengetahuan dalam Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM), pertandingan ini juga menyediakan platform untuk para pelajar untuk menjalinkan jaringan dengan rakan sebaya mereka di seluruh dunia, membincangkan isu-isu alam sekitar dan bekerjasama dalam menerapkan teknologi sebagai alat untuk perubahan positif di dunia.

Dianjurkan oleh Dubai Future Foundation di bawah tema ‘Ocean Opportunities’, FIRST Global Challenge 2019 memberi tumpuan kepada pembangunan robot untuk membersihkan jutaan tan bahan pencemaran di lautan yang dihasilkan terutamanya oleh kilang-kilang, sistem kumbahan yang salah dan aktiviti marin, yang menjejaskan kehidupan marin dan alam sekitar.

“Kami berharap dapat memenangi pertandingan ini atau sekurang-kurangnya berada di kedudukan 50 teratas,” kata Lim Zhi Jian @ Nathan serta menambah bahawa pertandingan tersebut akan dijadikan sebagai batu loncatan untuk membangunkan kemahiran dan pengetahuan dalam aktiviti STEM.

Pasukan UTB yang akan menyertai FIRST Global Challenge 2019.