Vaksin AZ diluluskan untuk dos ketiga

LONDON, 23 MEI – Vaksin AstraZeneca (AZ) telah menerima kelulusan untuk digunakan sebagai penggalak atau dos ketiga di Kesatuan Eropah (EU), demikian menurut syarikat British itu hari ini.

Agensi Ubat-Ubatan Eropah (EMA), badan pengawal ubat-ubatan EU, telah mengumumkan berita itu pada Khamis.

“Vaksin COVID AstraZeneca, Vaxzevria, telah diberikan kelulusan di EU oleh EMA sebagai dos penggalak ketiga untuk orang dewasa,” kata syarikat dalam satu kenyataan.

“Kakitangan profesional kesihatan kini boleh menggunakan Vaxzevria sebagai dos penggalak dalam pesakit yang sebelumnya diberikan jadual vaksin Vaxzevria atau vaksin mRNA yang diluluskan EU.”

EMA telah menyimpulkan bahawa terdapatnya ‘bukti kukuh yang menunjukkan respons imun yang meningkat selepas memberikan dos ketiga Vaxzevria.

AstraZeneca berjaya membangunkan vaksin COVID bersama Universiti Oxford semasa pandemik. Kumpulan itu mengumumkan pada bulan lalu bahawa jualan Vaxzevria melonjak empat kali ganda kepada AS$1.15 bilion dalam suku pertama, meskipun kemerosotan 40 peratus di Eropah di mana pandemik berjaya dikawal oleh vaksinasi. – AFP

Gambar fail menunjukkan kotak vaksin AztraZeneca dalam peti sejuk di Stadium Ashton Gate di Bristol. – Vaksin AstraZeneca telah diluluskan untuk digunakan sebagai suntikan penggalak di Kesatuan Eropah. – AFP