Vaksin COVID-19 percuma untuk rakyat AS

WASHINGTON, 14 OGOS – Pihak berkuasa Amerika Syarikat (AS) semalam memaklumkan sekiranya vaksin COVID-19 yang sedang melalui ujian klinikal terbukti berkesan, ia akan diedarkan secara percuma kepada rakyatnya dengan tidak membelakangkan aspek keselamatan.

“Kami sama sekali tidak akan melonggarkan peraturan sedia ada, dengan itu penilaian turut dilakukan dan amat berharap vaksin ini akan diluluskan,” kata pegawai kanan Jabatan Kesihatan, Paul Mango kepada pemberita.

Washington melabur sebanyak AS$10 bilion bagi enam projek vaksin dan turut menandatangani kontrak bagi penghantaran ratusan juta dos vaksin selepas ujian klinikal diluluskan.

Kos bagi penghasilan vaksin ini akan ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan.

Bagaimanapun, individu yang mendapatkan suntikan vaksin ini masih perlu membayar kos rawatan disediakan oleh doktor atau se-sebuah klinik dengan kebiasaannya caj berkenaan akan ditanggung oleh syarikat insurans awam atau swasta.

“Kebanyakan syarikat insurans komersial bersetuju untuk tidak mengenakan sebarang kos bagi pelanggan mereka.

“Kami bersedia menerima ratusan juta dos vaksin menjelang Januari 2021,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH), Francis Collins, berasa optimis sekurang-kurangnya satu daripada enam vaksin berkenaan akan diluluskan menjelang penghujung tahun ini. – AFP