Vaksin Moderna: 500j dos dihantar mulai suku keempat

GENEVA, 3 MEI – Syarikat bioteknologi Amerika Syarikat (AS), Moderna akan menyediakan sehingga 500 juta dos bagi program yang disokong oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) untuk menghantar vaksin koronavirus kepada penduduk yang memerlukan di negara berpendapatan rendah dan sederhana, tetapi penghantaran tidak akan bermula sehingga suku keempat, menurut ketua syarikat dan program itu hari ini.

Perjanjian pembelian awal dari Gavi, Vaccine Alliance, berlaku hanya beberapa hari selepas Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengumumkan kelulusan darurat vaksin Moderna yang membuka jalan untuk penyertaannya dalam program COVAX yang disokong oleh PBB.

Gavi, sebuah perkongsian awam-swasta yang berpusat di Geneva, telah berusaha keras untuk memeterai perjanjian dengan pembuat vaksin dan pada masa yang sama berusaha meyakinkan negara-negara kaya yang telah memperoleh berjuta-juta dos – beberapa di antaranya tidak digunakan – untuk menyumbang vaksin mereka kepada negara miskin.

Pakatan itu juga hari ini telah mengumumkan bahawa kerajaan Sweden telah memberi komitmen untuk menyumbangkan 1 juta dos vaksin Oxford-AstraZeneca untuk membantu COVAX dalam menangani kelewatan bekalan vaksin jangka pendek.

Moderna telah menandatangani perjanjian pembekalan dengan kebanyakan negara kaya, yang telah menerima berjuta-juta dos vaksinnya.

Gambar fail pada 29 Mac 2021 menunjukkan seorang jururawat meletakkan alat suntikan vaksin Moderna di tempat penyimpanan di pusat vaksinasi di San Antonio, Texas. – AFP

Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah berulang kali menyatakan terdapatnya ketidaksamaan dalam mendapatkan vaksin COVID-19.

Pelaksanaan vaksin Moderna untuk COVAX tidak akan bermula sehingga suku keempat tahun ini, dan sebahagian besar dos dalam perjanjian itu – 466 juta – dirancang untuk tahun depan. Selebihnya 34 juta lagi dijangka dihantar tahun ini.

Stephane Bancel, Ketua Pegawai Eksekutif Moderna, menyatakan sokongan untuk misi COVAX dan menyebut kesepakatan itu sebagai ‘tunggak penting’ untuk memastikan akses dapat disalurkan ke seluruh dunia.

“Kami menyedari bahawa banyak negara mempunyai sumber daya yang terbatas untuk mengakses vaksin COVID-19,” kata Bancel dalam satu kenyataan.

“Kami tetap komited untuk melakukan segala yang kami mampu untuk menamatkan wabak ini dengan vaksin mRNA COVID-19 kami.” – AP