‘Vaksinasi dos kedua di Temburong’

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 NOV – Bagi orang ramai yang sedang menunggu dan berhajat untuk mendapatkan dos kedua vaksin, mereka dialu-alukan untuk hadir secara walk-in ke Pusat Vaksinasi Dewan Kemasyarakatan Belalong, Daerah Temburong bermula Rabu, 10 November ini.

Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar semasa Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam yang berlangsung di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini, mengumumkan perkara itu kepada mereka yang perjanjian dos kedua di pusat vaksinasi yang terlibat telah terjejas disebabkan Program Vaksinasi bagi Remaja berumur 12 hingga 17 tahun, jika tempoh masa di antara dos pertama dan kedua mereka telah mencapai tempoh yang dibenarkan.

“Tempoh masa yang ditetapkan bagi vaksin Moderna ialah empat minggu manakala bagi vaksin AstraZeneca pula ialah sekurang-kurangnya enam minggu,” jelas Yang Berhormat Dato.

Beliau juga mengumumkan mengenai waktu perkhidmatan Pusat Vaksinasi Dewan Kemasyarakatan Belalong, Temburong ialah pada pukul 8:15 hingga 11:30 pagi dan pada jam 1:45 hingga 3:30 petang, setiap hari Isnin hingga Khamis dan Sabtu.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan semasa sidang media, petang kelmarin.