Tuesday, August 9, 2022
26.8 C
Brunei

‘Vaksinasi wajib hanya pilihan terakhir’

-

COPENHAGEN, 7 DIS – Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) di Eropah, hari ini memberi amaran supaya tidak mewajibkan vaksinasi COVID-19, selain menggesa perlindungan lebih baik kepada kanak-kanak yang merekodkan kes COVID-19 yang tinggi.

Pengarah WHO Eropah, Hans Kluge, berkata langkah mewajibkan vaksin adalah “pilihan terakhir yang mutlak dan hanya diguna pakai apabila semua pilihan lain yang boleh dilaksanakan untuk menambah baik pengambilan vaksin sudah tiada.”

Menyedari langkah mewajibkan vaksinasi meningkatkan pengambilan vaksin dalam sesetengah kes, Kluge berkata, ia adalah ‘konteks khusus’ dan kesannya terhadap ‘keyakinan dan kepercayaan awam’ juga mesti dipertimbangkan.

Blok kesihatan serantau itu juga sedar, jumlah kes meningkat ‘dalam semua kumpulan usia, dengan kadar tertinggi ketika ini dilihat dalam kumpulan berusia lima hingga 14 tahun.’

“Ia adalah sesuatu yang luar biasa untuk melihat insiden dua hingga tiga kali ganda lebih tinggi dalam kalangan kanak-kanak berbanding dalam populasi purata.

“Risiko kesihatan menjangkaui lebih daripada kanak-kanak itu sendiri,” katanya pada satu sidang media dan menambah, golongan itu berisiko untuk menyebarkan jangkitan kepada ibu bapa dan datuk serta nenek mereka di rumah.

Katanya, penambahbaikan sistem pengudaraan dan penggunaan pelitup muka perlu menjadi standard di semua sekolah rendah sebagai sebahagian daripada persekitaran pembelajaran yang sihat, yang pada masa yang sama, mengelakkan penutupan sekolah dan pembelajaran jarak jauh.

“Pemberian vaksinasi kepada kanak-kanak perlu dibincang dan dipertimbangkan di peringkat nasional,” katanya. – AFP

Gambar fail menunjukkan Institut Serum Statens di Copenhagen sebelum ketibaan vaksin Pfizer untuk program vaksinasi pertama di Denmark. WHO di Eropah kelmarin memberi amaran supaya tidak mewajibkan vaksinasi COVID-19. – AFP
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -