Wednesday, February 8, 2023
22.3 C
Brunei

-

Van Yen ibu kota kayu manis

VIETNAM – Daerah Van Yen di wilayah Yen Bai terkenal sebagai ibu kota kayu manis di Vietnam, kawasan penanaman kayu manis terbesar di negara itu yang meliputi sehingga 16,000 hektar.

Sejak zaman purba, kayu manis ditanam oleh golongan minoriti etnik Dao di daerah itu. Tradisi mereka menetapkan apabila anak-anak mencapai usia pekerjaan, ibu bapa mereka akan mengajar mereka cara menanam kayu manis.

Sejak beberapa tahun kebelakangan, kayu manis telah menjadi tanaman penting dengan nilai yang tinggi di Van Yen. Ia telah berkembang menjadi sumber mentah yang berharga untuk digunakan dalam sektor farmaseutikal, kosmetik dan kraf.

Daerah ini mengeksport kira-kira 6,000 tan kulit kayu manis kering ke pasaran domestik dan antarabangsa. Keluaran tahunan daun kayu manis adalah kira-kira 63,000 tan setahun dan kira-kira 300 tan setahun minyak pati. Keluaran kayu kayu manis adalah hampir 51,000 kubik meter setahun.

Kayu manis boleh dikupas dan dikumpul seawal usia lima tahun. Semakin tua usia pokok, semakin tinggi keuntungan yang boleh diperoleh.

Memandangkan harga bahan mentah sangat tinggi, penduduk di sini boleh memperoleh pendapatan yang lumayan. Atas sebab ini, semua komuniti daerah terlibat dalam pengeluaran kayu manis. Mereka menyediakan bahan untuk pemprosesan dan perkhidmatan tambahan untuk hampir 200 perniagaan, koperasi dan isi rumah di kawasan itu.

Melihat keberkesanannya, kayu manis ditanam di 27 komuniti di seluruh daerah. Ia telah menjadi tanaman utama daerah itu dan memberikan keuntungan lebih VND700 bilion (lebih AS$30 bilion) untuk petani tempatan setiap tahun. Ini menggalakkan pembangunan sosioekonomi untuk warga tempatan. – ANN/VNS

Musim menuai kayu manis di daerah Van Yen. – ANN/VNS
Seorang petani menyusun kayu manis yang dituai. – ANN/VNS
Syarikat Son Ha Spice & Flavorings di Van Yen memproses lebih 3,000 tan barangan kayu manis setiap tahun, mengeksport lebih 200 produk dan rempah berasaskan kayu manis ke Eropah dan AS. – ANN/VNS

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas Pesawat Boeing 737, 2 Juruterbang selamat

PERTH, AUSTRALIA, 7 FEB - Dua juruterbang terselamat, hanya cedera ringan selepas pesawat Boeing 737 yang dihantar untuk memadam kebakaran terhempas di Australia, kata...
- Advertisment -