Saturday, June 10, 2023
22.6 C
Brunei

  -

  Varian Omicron berisiko ‘sangat tinggi’

  GENEVA, 29 NOV – Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) hari ini memberi amaran varian baharu COVID-19, Omicron berisiko ‘sangat tinggi’ di seluruh dunia, meskipun terdapat ketidakpastian mengenai bahaya dan tahap kemudahjangkitan strain baharu itu.

  Agensi kesihatan Kesatuan Eropah (EU) berkata strain COVID-19 pertama ditemui di bahagian selatan Afrika adalah “varian yang sangat berbeza dan mempunyai jumlah mutasi yang tinggi. Ia sangat membimbangkan dan mungkin kalis imunisasi dan mudah berjangkit.

  “Kemungkinan potensi penularan Omicron ke seluruh dunia adalah tinggi,” menurut nota teknikal yang dikeluarkan oleh WHO.

  Sehingga kini, tiada kematian berkaitan dengan varian Omicron dilaporkan, tambahnya.

  Namun tiada bukit varian tersebut lebih berbahaya atau boleh menyebabkan kematian berbanding dengan varian sebelumnya, sekiranya ia merebak dengan mudah ia akan menyebabkan lebih banyak kes dan memberikan lebih tekanan kepada sistem kesihatan, dan kadar kematian meningkat, menurut pertubuhan itu.

  Seorang pejalan kaki melintasi mural bertemakan koronavirus di ibu kota Indonesia, Jakarta. WHO memberi amaran risiko varian Omicron adalah ‘sangat tinggi’.- AP

  “Jika satu lagi lonjakan besar COVID-19 berlaku berpunca oleh Omicron, kesannya mungkin lebih teruk,” katanya, dan menyimpulkan “risiko keseluruhan global berkaitan dengan varian yang membimbangkan (VOC) Omicron adalah dinilai sebagai sangat tinggi.”

  WHO berkata negara-negara perlu meningkatkan kewaspadaan dan cuba untuk mendapatkan pandangan yang jelas di mana dan bagaimana ia cepat merebak.

  Ia juga menggesa untuk mempercepatkan vaksinasi terutama golongan terdedah yang belum menerima sebarang suntikan.

  Namun ia tidak melarang sebarang sekatan perjalanan kerana bimbang menghalang perjalanan dari negara-negara yang varian baharu ditemui mungkin diberi layanan tidak adil.

  “Dengan varian Omicron kini dikesan di beberapa buah rantau di seluruh dunia, melaksanakan sekatan perjalanan yang menyasarkan Afrika bertentangan dengan perpaduan global,” menurut pengarah wilayah WHO, Matshidiso Moeti. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea S sasar hubungan sihat dengan China

  SEOUL, 9 JUN - Penasihat keselamatan Korea Selatan, hari ini berkata negara itu berhasrat untuk mewujudkan hubungan sihat dengan China yang menekankan amalan saling...
  - Advertisment -