Varian virus uk dikesan di 50 negara

GENEVA, 13 JAN – Mutasi koronavirus pertama ditemui di Britain kini sudah merebak ke 50 negara, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), sementara strain sama yang ditemui di Afrika Selatan telah dikesan di 20 negara.

Badan PBB itu juga mendapati varian koronavirus baharu ketiga yang ditemui di Jepun mungkin menjejaskan sistem ketahanan badan dan memerlukan siasatan lanjut.

“Lebih banyak virus SARS-CoV-2 merebak, lebih banyak peluang ia perlu berubah. Tahap penularan yang tinggi bermakna kami harus menjangka lebih banyak varian yang muncul,” kata WHO.

SARS-CoV-2 ialah virus yang mengakibatkan penyakit COVID-19.

Sejak pertama dilaporkan kepada WHO pada 14 Disember, varian VOC 202012/01 yang dikenal pasti di Britain telah ditemui di 50 negara, wilayah dan kawasan, menurut agensi.

Varian 501Y.V2 yang ditemui di Afrika Selatan, pertama dilaporkan pada 18 Disember, kini telah dikesan di 20 negara, wilayah dan kawasan.

“Daripada siasatan awal di Afrika Selatan, timbulnya kemungkinan varian 501Y.V2 lebih mudah berjangkit berbanding varian yang menular di Afrika Selatan sebelum ini,” menurut laporan mingguan WHO.

“Sementara varian baharu ini nampaknya tidak mengakibat penyakit serius, peningkatan pesat yang diperhatikan dalam jumlah kes telah memberikan tekanan ke atas sistem kesihatan.”

WHO mengadakan mesyuarat bersama 1,750 ahli sains antarabangsa semalam untuk membincang jurang pengetahuan kritikal dan dasar utama penyelidikan untuk varian virus yang muncul. – AFP

Gambar fail menunjukkan bebuli vaksin Pfizer-BioNTech untuk COVID-19 di Hospital Hartford di Hartford. Penyelidikan baharu menunjukkan vaksin Pfizer mampu melindungi mutasi yang ditemui dalam dua varian koronavirus yang meletus di Britain dan Afrika Selatan. – AP