Variasi K-drama bergenre percintaan

Oleh Adiiwira

Dalam ruangan minggu lalu, penulis menyenaraikan beberapa buah drama Korea Selatan (K-drama) yang mengetengahkan dua buah genre iaitu percintaan dan misteri. Ruangan kali ini pula, penulis akan memfokuskan K-drama yang membawa genre percintaan.

Genre percintaan ini memang tidak asing banyak digunakan dalam setiap penulisan, tidak kira sama ada novel, cerpen, skrip drama dan sebagainya. Menurut pandangan penulis, setiap penceritaan menggunakan genre percintaan ini, perjalanan plot ceritanya agak mudah dikembangkan berbanding dengan genre lain. Di mana, penceritaannya akan melihat tentang percintaan si teruna dan si dara serta dalam masa yang sama para penulis akan mengembangkan penceritaannya melalui pelbagai konflik.

Kebanyakan drama-drama Melayu pada ketika ini memang tidak pernah lari dengan percintaan. Namun sesetengah golongan remaja kurang meminati drama-drama Melayu meskipun K-drama yang mereka ikuti turut mengetengahkan kisah percintaan. Ada yang mengatakan drama-drama Melayu tiada ‘feel’ ketika menonton berbanding K-drama yang lebih memiliki daya tarikannya.

Dalam ruangan ini, penulis akan menyenaraikan empat buah K-drama bergenre percintaan untuk diikuti para penonton:

Lonely Enough to Love

Drama pertama yang dikongsikan penulis ini merupakan sebuah drama yang diarahkan oleh Lee Hyun Joo dan naskhahnya ditulis oleh Jo Jin Kuk yang memiliki 16 buah episod. Drama ini telah ditayangkan pada 11 Ogos 2020 yang lalu dan statusnya masih disiarkan di rangkaian MBC Every1 yang setakat ini memasuki episod kelima. Drama ini dibarisi pelakon seperti Ji Hyun Woo, Kim So Eun, Keon II, Han Ji Wan, Ha Young, Gong Chan, Kim San Ho, Son Ji Hyun dan ramai lagi.

Drama Lonely Enough to Love ini telah ditayangkan pada 11 Ogos 2020 yang lalu. – Agensi
Drama When I Was The Prettiest ini juga dikenali dengan tajuk When I Was The Most Beautiful yang ditayangkan di siaran JTBC yang menggantikan slot drama Chip In. – Agensi
Antara babak dalam drama Do You Like Brahams? – Agensi
Drama Lies of Lies merupakan arahan Kim Jung Kwon yang memiliki 16 buah episod. – Agensi

Lonely Enough to Love ini mengisahkan tentang sepasang pemuda yang tinggal bersebelahan. Mereka memang ingin menjalinkan perhubungan percintaan, tapi hanya untuk main-main sahaja dan tidak serius. Mereka tidak suka kesepian, namun ingin hidup bebas.

Cha Kang Woo (Ji Hyun Woo) ialah lelaki bujang berusia 30an yang bekerja sebagai pakar psikiatri. Dirinya sangat ingin mengetahui tentang manusia kerana masa lalunya, ia menjadi trauma terhadap suatu hubungan.

Lee Na Eun (Kim So Eun) ialah wanita yang bekerja sebagai penyunting secara bebas. Memiliki sifat lemah lembut, tapi tidak bertolak ansur terhadap ketidakadilan. Ia bercita-cita sebagai novelis. Kerana situasi dan statusnya sekarang yang tidak memiliki kekasih selama empat tahun. Ia mulai tinggal di rumah co-living dan mula memiliki perasaan ingin memiliki seseorang.

Akankah Lee Na Eun dan Cha Kang Woo dapat mencintai satu sama lain? Atau mereka hanya ingin mengisi kekosongan di hati mereka saja?

When I Was The Prettiest

Drama When I Was The Prettiest ini dibintangi oleh Lim Soo Hyang, Ji Soo, dan Ha Seok Jin yang diarahkan oleh Oh Kyung Hoon yang mula di tayangkan pada 19 Ogos lalu dan setakat ini memasuki episod lima. Drama ini juga dikenali dengan tajuk When I Was The Most Beautiful yang ditayangkan di siaran JTBC yang menggantikan slot drama Chip In.

Drama 32 episod ini mengisahkan tentang kisah yang berpusat pada percintaan tiga segi antara seorang wanita dengan dua beradik.

Di mana seorang wanita cantik bernama Oh Ye Jin (Im Soo Hyang). Ye Jin merupakan seorang seniman keramik yang sangat berbakat.

Dia bermimpi boleh memiliki kehidupan yang bahagia walau dengan cara yang sederhana sekalipun.

Ia berharap dapat menjalani kehidupan yang tenang dan bahagia walaupun masalah yang datang tak kunjung hilang. Semua impian tentang hidup bahagia harus berjalan rumit saat Ye Jin jatuh cinta dengan dua saudara Seo Hwan (Ji Soo) dan Seo Jin (Ha Suk Jin).

Seo Hwan merupakan seorang pereka yang handal. Ia merasa tertarik dan jatuh cinta dengan Ye Jin pada pandangan pertama. Perasaan yang Seo Hwan miliki harus ia pendam dan cuba dihilangkan, saat ia menemukan fakta bahwa abangnya, Seo Jin juga menyukai Ye Jin.

Seo Jin merupakan seorang pemandu kereta yang memiliki kemampuan luar biasa dalam memandu. Seo Jin mengungkapkan bahawa ia merasa tertarik dengan Ye Jin saat tanpa sengaja bertemu di bengkel milik ayahnya ketika memperbaiki kereta.

Kisah cinta Seo Jin dan Ye Jin juga tidak dapat berjalan lancar saat mantan pasangan Seo Jin yang bernama Carry Jung (Hwang Seung Eon) kembali dan ingin menjalin hubungan kembali dengan Seo Jin.

Do You Like Brahms?

Drama ketiga ini mengisahkan tentang pelajar sekolah muzik berprestij dan orang-orang dalam kehidupan mereka.

Mereka pergi ke kelas, berlatih, membuat persembahan, bersaing dari usia muda, dan menghadapi guru dan ibu bapa yang terobses dengan kejayaan mereka. Park Joon Young dan Chae So Na berada di tengah plot.

Park Joon Young mula bermain piano pada usia enam tahun. Dia memenangi pertandingan berprofil tinggi di negara ini, dan kemudian di seluruh dunia. Chae Song Ah, seorang senior kolej jurusan biola.

Setelah lulus sebagai jurusan perniagaan sebelumnya, dia memasuki universiti yang sama sekali lagi untuk belajar muzik setelah empat kali gagal. Dia berusia tujuh tahun lebih tua daripada rakan sekelasnya.

Drama Do You Like Brahams? Ini diarahkan oleh Jo Yeong Min dan naskhahnya ditulis oleh Ryu Bo-Ri. Drama ini memiliki 16 buah episod yang ditayangkan pada 31 Ogos lalu di rangkaian SBS dan setakat ini memasuki episod empat.

Lies of Lies

Drama terakhir yang dikongsikan penulis ini merupakan arahan Kim Jung Kwon yang memiliki 16 buah episod.

Drama ini mula ditayangkan pada 4 September lalu dan memiliki perbezaan sedikit dari ketiga-tiga drama terawal yang dijelaskan, di mana ia bukan hanya mengetengahkan tentang percintaan, ia juga diselitkan dengan genre melodrama.

Lies of Lies ini mengisahkan tentang seorang wanita bernama Ji Eun Soo yang masuk ke penjara. Saat itu ia sedang hamil dan harus melahirkan anaknya dalam penjara. Sejak awal episod, drama ini menampilkan kisah yang membuat hati tersentuh.

Ji Eun Soo adalah wanita yang hidup dengan penuh penderitaan. Banyak hal terutama tragedi yang menimpa hidupnya dan membuatnya putus asa. Salah satu tragedi yang ia dapatkan adalah kekerasan dalam rumah tangga dari suaminya.

Hingga suatu hari ia mendapat tuduhan atas pembunuhan suaminya dan akhirnya masuk penjara.

Namun Ji Eun Soo menyangkal bahawa bukan ia yang membunuh suaminya.