Veteran kumpul 1.5 juta pound untuk pekerja kesihatan

LONDON, 14 APRIL – Seorang veteran Perang Dunia Kedua (PDII) berusia 99 tahun hari ini berjaya mengumpul lebih 1.5 juta pound untuk pekerja kesihatan barisan depan untuk memerangi koronavirus, memecah laman web  sumbangan yang menganjur rayuannya.

Tom Moore, kapten yang berkhidmat di India, sedang ditaja untuk menamatkan 100 pusingan berjalan di halamannya seluas 25 meter, dengan bantuan tongkat, tepat pada masanya untuk hari lahir ke-100 beliau pada akhir bulan.

Beliau pada asalnya merancang untuk mengumpul 1,000 pound untuk badan kebajikan Perkhidmatan Kesihatan Nasional selepas menerima rawatan untuk pinggul patah dan kanser.

Namun sekarang beliau telah memecah sasaran satu juta dan menamatkan 70 pusingan di halamannya di Bedfordshire, selatan England.

“Ia berfaedah untuk doktor dan jururawat di barisan depan,” kata beliau merujuk kepada wang yang dikumpul.

“Dalam perang terakhir, tentera dalam pakaian yang berada di barisan depan. Kali ini tentera kami adalah doktor dan jururawat dalam pakaian seragam,” beritahunya kepada rancangan televisyen Good Morning Britain ITV.

“Kami akan berjaya mengatasinya.” Lebih 70,000 orang telah menyumbang dana, dengan kadar sumbangan mengakibat laman ‘JustGiving’ runtuh buat sementara waktu. – AFP

Tom Moore berjaya mengumpul 1.5 juta pound untuk pekerja kesihatan yang memerangi COVID-19. – Agensi