Video tarian Dr Tik Tok jadi ‘penawar’

LOS ANGELES, 12 APRIL – Video tarian seorang doktor Amerika Syarikat (AS) yang dipaparkan dalam media sosial, terbukti menjadi ‘penawar’ kepada ratusan ribu orang.

Mereka termasuklah petugas penjagaan kesihatan yang meraikan beliau kerana menaikkan semangat mereka ketika berdepan detik sukar pandemik COVID-19.

Digelar ‘Dr Tik Tok’ mengikut aplikasi video pendek po-pular itu, Dr Jason Campbell meraih perhatian siber dalam sekelip mata dengan klip memaparkan beliau serta rakan sekerja melakukan ‘goyang kaki corona’, ‘gelongsor cha-cha’ dan langkah tarian lain.

Doktor anestesia berusia 31 tahun di Hospital Universiti Oregon Health & Science itu memberitahu AFP, beliau terharu dengan respons positif yang diterima. Ia termasuklah daripada petugas penjagaan kesihatan di New York yang muncul pusat wabak COVID-19 di negara ini.

“Apabila anda berada dalam bidang perubatan, anda melihat banyak perkara yang serius dan sedih sepanjang masa.

“Oleh itu, kita juga memerlukan cara untuk kekal sebagai manusia, tetap waras dan berpeluang untuk sekadar tersenyum atau ketawa, walaupun hanya lima minit daripada 12 jam sehari,” katanya.

Dr Campbell menjelaskan, pada mulanya, beliau memaparkan video bagi menggalakkan remaja, terutama belia Afrika-Amerika, supaya mengejar impian dan sedar bahawa mereka juga boleh menjadi doktor suatu hari nanti. – AFP

Dr Jason Campbell meraih perhatian siber dalam sekelip mata dengan klip memaparkan beliau serta rakan sekerja dalam aplikasi video TikTok. – Agensi