Vietnam, China kukuhkan kerjasama

HANOI, 25 Mei – Kejayaan pembangunan Vietnam dan China adalah peluang untuk kedua-dua negara, dan mereka perlu belajar dan membantu antara satu sama lain, Presiden Vietnam Tran Dai Quang berkata di sini hari ini semasa pertemuan lawatan bersama Presiden agensi berita Xinhua China, Cai Mingzhao.

Lawatan kerap baru-baru ini antara pemimpin Vietnam dan China telah mencapai banyak kata sepakat mengenai pengukuhan perkongsian strategik komprehensif kerjasama dua hala, kata Quang, sambil menambah bahawa beliau baru sahaja selesai mengadakan lawatan beliau ke China dan mengambil bahagian dalam Forum Kerjasama Antarabangsa ‘Satu Lingkaran, Satu Jalan’ yang diadakan di Beijing. Vietnam sentiasa menghargai nilai persahabatan yang baik antara keduanya dengan harapan untuk melangkah maju ke hadapan, stabil, jangka panjang yang sihat dan pembangunan mapan dalam perhubungan kedua-dua negara, kedua-dua pihak dan dua suku bangsa, kata Quang.

Quang mengalu-alukan perjanjian kerjasama antara Agensi Berita Xinhua dan Pertubuhan Berita Vietnam (VNA), dengan harapan kedua-dua agensi boleh bekerjasama dalam melaporkan pencapaian kedua-dua negara dalam membina sosialisme dan persahabatan antara kedua-dua negara, parti dan bangsa, sekali gus menyumbang untuk mengukuhkan hubungan dua hala dan meningkatkan persefahaman bersama dan kepercayaan antara kedua-dua bangsa. – Xinhua