Vietnam longgarkan larangan koronavirus

HANOI, 23 APRIL – Vietnam hari ini melonggarkan langkah-langkah penjarakan sosial, dengan pakar menekankan bahawa keputusan tegas membabitkan kuarantin beramai-ramai dan pengesanan kontak meluas membawa kejayaan ketara kepada negara itu dalam mengekang koronavirus.

Di sebalik sempadan yang panjang dan luas dengan China, negara Asia Tenggara itu hanya merekodkan 268 kes COVID-19 dan sifar kematian, menurut statistik rasmi.

Meskipun jumlah yang diuji bagi COVID-19 agak rendah dan pakar mengatakan bahawa sumber rasmi statistik hanyalah dari kementerian kesihatan kerajaan autoritarian itu, keputusan itu bagaimanapun boleh dipercayai.

Vietnam merupakan sebuah daripada negara pertama yang mengharamkan penerbangan pergi dan balik dari tanah besar China dan dalam awal Februari, ketika ia mempunyai hanya puluhan kes, kampung dengan 10,000 penduduk berdekatan ibu negara diletakkan dalam kuarantin.

Ia juga menjalankan pengesanan kontak agresif. Ini disahkan oleh seorang penduduk Hanoi, berusia 72 tahun yang menerangkan bahawa dia dan pasukan dalam komunitinya ditugaskan mengesan sebarang kes disyaki dan memastikannya sifar, kembali ke akar umbi rangkaian parti Komunis yang menguruskan pemantauan kejiranan.

“Kami pergi ke setiap ceruk lorong, mengetuk setiap pintu rumah,” kata Nguyen Trinh Thang memberitahu AFP. “Kami mengikut panduan daripada kerajaan kami bahawa ‘memerangi pandemik sama seperti memerangi musuh kami’,” tambahnya. Kejayaan Vietnam meyakinkan orang awam untuk bekerjasama adalah kunci utama, kata Takeshi Kasai, pengarah serantau Pasifik Barat Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

“Mereka benar-benar bekerjasama,” katanya awal minggu ini, menambah bahawa dia percaya sekitar 80,000 orang diletakkan di bawah perintah kuarantin. “Saya kira itulah sebab kenapa mereka berjaya mengekang jumlah jangkitan yang kecil,” katanya. – AFP