Monday, April 22, 2024
28.3 C
Brunei

  -

  Vietnam rancang belanjakan AS$15.5b untuk tenaga bersih

  HANOI, 24 NOV – Rancangan Vietnam akan membelanjakan AS$15.5 bilion untuk beralih kepada tenaga lebih bersih telah dimuktamadkan dan akan diumumkan pada persidangan iklim COP28, yang bermula di Dubai minggu depan.

  Mark George, kaunselor iklim untuk Kedutaan British di Hanoi, berkata selepas berbulan-bulan membuat penyelarasan dengan kementerian utama Vietnam bagi menyelesaikan mengenai cara dana itu akan digunakan, pelan akhir telah dimuktamadkan kelmarin.

  George tidak memberikan butiran rancangan itu.

  United Kingdom (UK) ialah pengerusi bersama sekumpulan sembilan negara perindustrian kaya yang telah bersetuju untuk menyediakan AS$15.5 bilion untuk membantu Vietnam menamatkan pergantungannya pada kuasa arang batu yang kotor dan dengan lebih cepat beralih kepada tenaga boleh diperbaharui sebagai sebahagian daripada Perkongsian Peralihan Tenaga yang Adil atau JETP.

  “Itu adalah satu pencapaian yang sangat penting,” kata George.

  George bercakap pada perbincangan panel yang dihoskan oleh Jawatankuasa Ekonomi dan Perdagangan bersama UK dan Vietnam yang tertumpu kepada peluang untuk kedua-dua negara selepas Britain secara rasmi menyertai kumpulan perdagangan Asia-Pasifik yang merangkumi Jepun dan 10 negara lain.

  Awal tahun ini, Vietnam mengeluarkan pelan tenaga negara yang bertujuan untuk meningkatkan lebih daripada dua kali ganda kuasa maksimum yang boleh dijana oleh Vietnam kepada kira-kira 150 gigawatt menjelang 2030.

  Ia memerlukan peralihan drastik daripada arang batu yang sangat tercemar dan berjanji bahawa tiada loji arang batu baharu akan dibina selepas 2030.

  Ia juga menyeru untuk memperluaskan penggunaan gas domestik dan gas asli cecair atau LNG yang diimport, yang akan mencakupi kira-kira 25 peratus daripada jumlah kapasiti penjanaan, manakala kuasa hidro, angin, suria dan sumber boleh diperbaharui lain akan menyumbang hampir 50 peratus menjelang 2030. – AFP

  Pekerja sedang berjalan di Loji Janakuasa Ninh Binh yang membekalkan elektrik, di wilayah Ninh Binh. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...