Saturday, February 24, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Vietnam rancang peralihan tenaga bernilai AS$15.5 bilion

  HANOI, 3 DIS – Vietnam telah membentangkan pelan tindakan bernilai AS$15.5 bilion untuk beralih daripada tenaga arang batu, tetapi ahli alam sekitar memberi amaran hari ini bahawa rancangan itu tidak mencapai apa yang diperlukan.

  Negara itu telah komited untuk mencapai pelepasan karbon bersih-sifar menjelang 2050, disokong oleh program Perkongsian Peralihan Tenaga Adil (JETP), di mana negara yang lebih kaya akan membantu negara membangun beralih kepada tenaga bersih dengan lebih cepat.

  Pada Jumaat, Perdana Menteri Vietnam, Pham Minh Chinh mengumumkan Rancangan Mobilisasi Sumber (RMP) berbilion dolar di luar perbincangan iklim COP28 di Dubai.

  “Kami komited kepada mekanisme terbuka, infrastruktur yang baik dan pengurusan pintar,” katanya kepada perwakilan.

  Bagaimanapun, pakar alam sekitar memberitahu AFP bahawa hasrat Vietnam untuk menggunakan loji arang batu sehingga penghujung operasi hayatnya, serta mengurangkan ruang masyarakat sivil, menimbulkan kebimbangan.

  Gambar AFP

  Pelan Vietnam mengandungi beberapa elemen ‘membimbangkan’, terutamanya hasrat untuk menggunakan loji arang batu ‘secara fleksibel’ daripada menutupnya lebih awal, kata Leo Roberts, ahli strategi alam sekitar EG3.

  “Maksudnya dalam amalan tidak jelas dan ia memberikan kebimbangan untuk menggunakannya secara meluas.”

  Beliau menambah ia menghantar mesej yang jelas bahawa negara tidak melakukan peralihan secepat atau pada skala yang sepatutnya, ‘dan itu tidak menggalakkan pelaburan dalam tenaga boleh diperbaharui’.

  Bercakap di telefon dari luar COP28, Roberts memberitahu AFP bahawa peralihan tenaga yang berjaya memerlukan input daripada semua lapisan masyarakat.

  “Ketiadaan proses perundingan yang jelas dan inklusif telah mengehadkan skala cita-cita RMP,” kata Roberts. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...