Wednesday, May 22, 2024
30.1 C
Brunei

  -

  Vingegaard jawab isu kontroversi

  COURCHEVEL, PERANCIS, 20 JULAI – Selepas penampilan sensasi yang menakjubkan untuk kedua kalinya, pemimpin keseluruhan perlumbaan Tour de France, Jonas Vingegaard memberikan jawapan yang mendalam mengenai isu penyalahgunaan dadah.

  Vingegaard memimpin Tour de France dengan jarak 7 minit 35 saat daripada pemenang dua kali sebelum ini, Tadej Pogacar, semalam.

  Juara bertahan Denmark, Vingegaard, ditanya tentang isu penyalahgunaan dadah Selasa lalu selepas memenangi perlumbaan masa individu. Beliau ditanya lagi semalam selepas mendominasi laluan gunung terlicin dalam jelajah tersebut.

  Walaupun begitu, penunggang berusia 26 tahun itu tetap teguh dengan jawapannya.

  “Saya faham bahawa sukar untuk mempercayai, tetapi saya ingin memberitahu sesuatu dari hati saya,” kata Vingegaard, yang anak perempuannya berusia tiga tahun memeluknya selepas perlumbaan.

  “Saya tidak mengambil apa-apa yang tidak akan saya berikan kepada anak perempuan saya, apatah lagi dadah,” kata pemimpin pasukan Jumbo Visma itu.

  Vingegaard telah berada di hadapan perlumbaan sejak peringkat keenam, tetapi telah merancang dan bersedia untuk memberi persembahan terbaiknya pada peringkat Alpine untuk mencapai matlamatnya dalam perlumbaan tersebut dan ia terbukti.

  “Kebanyakannya adalah pasukan prestasi yang membuat perancangan,” kata pemain berusia 26 tahun itu.

  “Rancangan ini sudah ditetapkan sejak bulan Disember, kemudian kami menyelarasnya. Malah semalam, kami mengkaji semula rancangan dari bulan Disember yang telah kami bincangkan secara meluas. Kami benar-benar yakin dengan rancangan ini dan kami telah berjuang sepanjang jelajah dengan mengambil kira peringkat ini.” – AFP

  Aksi Jonas Vingegaard di podium selepas menjuarai perlumbaan berbasikal Tour de France, di Alps Perancis, 19 Julai. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Rakyat Pakistan digesa berada dalam rumah berikutan gelombang haba

  ISLAMABAD, 22 MEI - Pihak berkuasa di Pakistan kelmarin menggesa orang ramai untuk tinggal di dalam rumah kerana negara itu dilanda gelombang haba melampau...