Vinicius masih nanti jawapan Brazil

SAO PAULO, 11 NOV – Para peminat Brazil telah merayu jurulatih Tite untuk membawa pemain penyerang, Vinicius Jr ke dalam barisan pemain utama sejak awal musim lagi tetapi jika formasi latihan kelmarin menunjukkan sebarang tanda, hal itu tidak mungkin akan berlaku dalam kelayakan Piala Dunia Selecao menentang Colombia.

Vinicius yang berusia 21 tahun, dengan sembilan gol dalam 16 perlawanan untuk Real Madrid, hanya pergi ke Sao Paulo untuk menyertai pasukan kebangsaan selepas Roberto Firmino mengalami kecederaan. Jurulatih Tite nampaknya percaya penyerang muda itu berada di belakang Rapinha dan Antony, yang telah pun menjaringkan gol untuk pasukan.

Brazil mendahului kelayakan Amerika Selatan dengan 31 mata daripada 11 perlawanan dan boleh memastikan tempat ke Piala Dunia tahun depan di Qatar dengan kemenangan pada hari Khamis menentang Colombia.

Brazil akan menentang Argentina di tempat kedua pada hari Selasa akan datang. Tite telah membuat uji kaji dengan penggabungan pasukannya, termasuk di bahagian sayap di mana Vinicius beraksi dengan baik.

Tite memberitahu sidang berita kelmarin bahawa dia telah bercakap dengan pemain Real Madrid, Carlo Ancelotti mengenai taktik untuk menampilkan prestasi yang terbaik dalam Vinicius, yang setakat ini tidak mempamerkan aksi terbaiknya semasa memakai baju kuning terkenal.

Dia hanya bermain tujuh perlawanan untuk Brazil, kebanyakannya di bangku simpanan. – AP

Peminat Brazil telah merayu kepada jurulatih Tite untuk membawa pemain penyerang, Vinicius Jr ke dalam barisan pemain utama sejak awal musim. – AP