Virus halang pelancong saksikan penghijrahan hidupan liar Afrika

MAASAI MARA – Salah satu pemandangan alam yang paling mengagumkan, penghijrahan binatang liar Afrika Timur, hampir tidak dapat ditonton tahun ini kerana penularan wabak COVID-19 sehingga ke hutan belantara benua itu.

Sekatan perjalanan meng-halang pelancong untuk menyaksikan penghijrahan hidupan liar tahunan di Rizab Nasional Maasai Mara di Kenya dan hanya segelintir pemandu dan penjaga taman yang ada di sana sahaja dapat menyaksikan ribuan antelop rusa liar membuat perjalanan untuk mencari padang rumput yang baharu.

Pemandu pelancong, Milton Siloma telah bekerja di rizab terkenal di dunia di sempadan selatan Kenya itu selama 30 tahun dan mengatakan bahawa dia tidak pernah melihatnya sepi.

“Kami bersendirian,” katanya. “Kita seharusnya mempunyai ribuan pelancong di sekitarnya bagi menyaksikan fenomena ini.”

Walaupun ketiadaan pelancong, tidak banyak bezanya dengan kawanan rusa liar yang bergerak antara Kenya dan Tanzania yang berdekatan, ini adalah masalah serius bagi taman, kerajaan tempatan dan masyarakat sekitar.

Tanpa pelancong tidak ada pendapatan dari bayaran masuk ke taman tersebut, menaiki belon udara yang indah, keistimewaan taman dan pondok pelancongan.

“COVID-19 telah mempengaruhi begitu banyak operasi untuk kita di sini dan taman rizab dengan pendapatan, dana, yang dikumpulkan oleh kerajaan daerah dari Rizab Nasional Maasai Mara telah menjadi sifar,” kata ketua warden James Sindiyo.

Kesan bagi penduduk yang tinggal di pinggir taman dan bergantung kepada pelancongan juga sangat ketara.

Kadele Kasare, salah seorang penduduk Maasai tempatan, mengatakan bahawa mereka bergantung pada pendapatan yang mereka perolehi dari pengunjung.

“Masalah terbesar adalah makanan,” katanya.

“Kami tidak mendapat cukup makanan dan kadang-kadang tidak ada sumber pendapatan dari para pelancong, kami menjual sapi, ternakan kami. Tetapi kini pasaran telah ditutup. Jadi, kami menghadapi banyak kesukaran.” – AP

Penghijrahan tahunan binatang liar dari Taman Nasional Serengeti di Tanzania ke Maasai Mara di Kenya dilihat melalui dron di Maasai Mara. Sekatan perjalanan menghalang pelancong melihat penghijrahan binatang di Rizab Nasional Maasai Mara. – AP