Virus, pergolakan Gaza bayangi Aidilfitri

JAKARTA, 13 MEI – Umat Islam menyambut Hari Raya Aidilfitri dalam suasana sugul buat tahun kedua hari ini ketika pandemik COVID-19 sekali lagi memaksa masjid-masjid ditutup dan keluarga terpisah pada cuti sempena menandakan berakhirnya Ramadan itu.

Di Semenanjung Gaza yang terkepung, seruan azan bercampur aduk dengan runtuhan bangunan dan serpihan ketika pesawat perang Israel terus menghentam wilayah itu dalam satu letusan keganasan terburuk semenjak perang 2014.

Hamas, kumpulan pemisah yang mentadbir Gaza, menyeru umat Islam menunaikan sembahyang sunat Aidilfitri di kediaman mereka atau masjid-masjid berhampiran sahaja dan mengelak berada di tempat terbuka.

“Semuanya serangan udara, kemusnahan dan kehancuran,” kata Hassan Abu Shaaban yang cuba menceriakan orang ramai dengan mengagihkan coklat kepada mereka.

Di Indonesia, umat Islam memakai penutup mulut dan hidung menunaikan sembahyang Aidilfitri di jalan-jalan di ibu negara, Jakarta. Negara paling padat penduduk Islam itu membenarkan sembahyang dalam masjid di kawasan berisiko rendah, namun masjid-masjid di kawasan lebih berisiko menularkan virus, ditutup, termasuk Masjid Besar Istiqlal, Jakarta, yang terbesar di Asia Tenggara.

Indonesia dan Malaysia juga melarang perjalanan pulang ke kampung buat tahun kedua berturut-turut bagi mengunjungi sanak saudara, satu acara tradisional yang sering memeriahkan Syawal.

“Saya faham semua rindu keluarga pada masa-masa seperti ini, khususnya pada Aidilfitri,” kata Presiden Indonesia Joko Widodo dalam perutusan Aidilfitri disiarkan di seluruh negara. “Namun marilah kita utamakan keselamatan dengan tidak pulang ke kampung halaman.”

Di sebalik larangan serupa setahun lalu, jumlah kes harian di Indonesia meningkat 37 peratus tiga minggu selepas cuti. – AP

Umat Islam menunaikan Solat Sunat Aidilfitri menandakan hari kemenangan selepas sebulan berpuasa di bulan Ramadan, di sebatang jalan di Bekasi, Jawa Barat, Indonesia. – AP