Monday, May 29, 2023
23.7 C
Brunei

  -

  Vlogger cipta ‘snowboard universe’ di Shanghai

  SHANGHAI – Pada musim sejuk pertama selepas Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing, Bai Yifan akhirnya merealisasikan impiannya untuk mencipta ‘snowboard universe’ di Shanghai, tempat yang jarang turun salji.

  Bai mula menceburi sukan papan salji pada usia 22 tahun di Grenoble Perancis, yang menjadi tuan rumah Sukan Olimpik Musim Sejuk pada tahun 1968.

  “Saya memilih papan salji daripada bermain ski kerana saya melihat imej kumpulan kegemaran saya dicetak pada papan salji,” ingat Bai.

  Sejak itu, Bai memulakan perjalanannya dalam sukan papan salji. Dia melawat banyak bandar yang menjadi tuan rumah Olimpik Musim Sejuk tetapi tidak pernah membayangkan bahawa Sukan Olimpik Musim Sejuk akan datang ke China secepat ini.

  Kini, Bai telah menjadi vlogger papan salji menggunakan nama Inggerisnya, Billy Blanc, berkongsi pengalaman papan salji peribadi, pengetahuan profesional dan penilaian peralatan dalam vlognya.

  Bai Yifan dilihat dalam ‘snowboard universe’ di Shanghai. – Xinhua

  Tetapi hobi utama Bai adalah mengumpul pelbagai barang kitaran papan salji bersejarah.

  Dia menubuhkan sebuah studio berhampiran Sungai Huangpu, menempatkan kira-kira 500 papan salji dan tempat untuk berkongsi lebih banyak cerita papan salji dengan masyarakat.

  “Saya harap suatu hari nanti saya boleh memiliki segala-galanya berkaitan budaya papan salji di sini. Barang-barang yang dikumpulkan di sini dahulunya adalah dalam koleksi peribadi saya, tetapi kini ia telah dipamerkan kepada umum,” katanya.

  Bagi Bai, yang paling berharga ialah papan salji dengan hampir semua tandatangan juara papan salji Beijing 2022 padanya.

  “Saya fikir ia telah menjadi warisan yang mewakili semangat Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing,” kata Bai.

  Tingkat dua studio adalah tempat untuk memaparkan sejarah papan salji. Bai menganggap tempoh dari sekitar 1977 hingga 1986 sebagai peringkat utama untuk pembangunan sukan itu. – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China sedia hantar orang awam pertama ke angkasa lepas

  CHINA, 29 MEI - China akan menghantar angkasawan awam pertamanya ke angkasa lepas sebagai sebahagian daripada misi kru ke stesen angkasa Tiangong, esok, ketika...
  - Advertisment -