VW sedia selesaikan isu penipuan emisi

FRANKFURT, 11 Jan – Volkswagen AG (VW) mengumumkan kelmarin bahawa ia telah merangka bersama Jabatan Kehakiman dan Kastam Amerika Syarikat dan Perlindungan Sempadan mengenai perjanjian penyelesaian konkrit bagi menghentikan tuntutan jenayah dan sivil mengenai skandal pelepasan diesel Volkswagen.

Pengeluar kereta terbesar di Jerman, berkata dalam satu pengumuman yang dikeluarkan di laman webnya bahawa ia bersetuju untuk membayar jumlah denda sebanyak AS$4.3 bilion dolar, dan untuk mengukuhkan lagi pematuhan dan sistem kawalan termasuk pelantikan seorang pemerhati bebas untuk tiga tahun akan datang.

Kesimpulan akhir perjanjian penyelesaian masih belum diluluskan oleh Lembaga Pengurusan dan Lembaga Penyeliaan VW, dan juga oleh pengawal selia AS itu.

Dari segi kesan kewangan daripada denda yang berat kepada keputusan tahunan 2016, firma itu berkata ia adalah sukar untuk membuat definisi di peringkat ini kerana ‘pergantungannya kepada pelbagai lagi faktor’.

Gambar fail pada 29 September 2015 menunjukkan logo pembuat kereta Jerman Volkswagen di Utara Virginia di Woodbridge, Virginia. – AFP
Gambar fail pada 29 September 2015 menunjukkan logo pembuat kereta Jerman Volkswagen di Utara Virginia di Woodbridge, Virginia. – AFP

Volkswagen mengakui pada September 2015 bahawa ia membuat program kenderaan untuk menghidupkan kawalan pelepasan semasa ujian mandat yang sah dan mematikannya semasa di jalan raya, mengeluarkan sehingga 40 kali had undang-undang nitrogen oksida. Di seluruh dunia, kira-kira 11 juta kenderaan telah dipasang dengan peranti untuk menipu ujian tersebut.

Pada bulan Januari 2016, Jabatan Kehakiman AS memfailkan aduan sivil dalam mahkamah persekutuan di Detroit, Michigan, terhadap Volkswagen.

Aduan itu mendakwa hampir 600,000 kenderaan enjin diesel yang dijual oleh Volkswagen dalam pasaran AS mempunyai pemasangan peranti yang diharamkan.Skandal itu cepat merebak di tempat lain di dunia, terutamanya di Eropah, yang membawa kepada peringatan kepada berjuta-juta kereta diesel yang menggunakan perisian untuk menipu ujian pelepasan. – Xinhua