WAAG anjur malam Mahabbah

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 2 MAC – Bagi membincangkan hala tuju serta bertukar-tukar pandangan dalam merancang perlaksanaan aktiviti-aktiviti yang menjuruskan kepada pembangunan agama dan negara, Jawatankuasa Eksekutif Rabithah Antarabangsa Alumni Universiti Al-Azhar (WAAG) Brunei Darussalam telah mengadakan Majlis Malam Mahabbah Alumni Al-Azhar.

Majlis yang diadakan di Jame’ ‘Asr Hassanil Bolkiah dan dihadiri lebih 60 alumni Universiti Al-Azhar Brunei Darussalam itu turut dihadiri oleh Naib Ra’es I WAAG Brunei Darussalam, Haji Johar bin Haji Muhamad dan Naib Ra’es II WAAG Brunei Darussalam, Dr Haji Norarfan bin Haji Zainal.

Majlis didahului dengan ucapan Ra’es Jawatankuasa Eksekutif WAAG Brunei Darussalam, Dato Seri Setia Haji Abd Aziz bin Orang Kaya Maharaja Lela Haji Yussof, diikuti dengan sesi perbincangan dalam memperluaskan peranan Rabithah khususnya dalam merancang perlaksanaan pelbagai aktiviti.

WAAG Brunei Darussalam telah dirasmikan penubuhannya pada 7 Mei 2018 oleh Fadhilat Al-Imam Al-Akbar Profesor Dr Ahmed Mohammed Ahmed El-Tayeb, Syeikh Al-Azhar Al-Syarif sewaktu berkunjung ke Negara Brunei Darussalam.

Sehingga kini, bekas pelajar Brunei yang pernah menuntut di universiti berkenaan dianggarkan mencecah 700 orang. Mereka juga telah memberikan sumbangan yang sangat signifikan terhadap pembangunan Islam di Negara Brunei Darussalam dan telah berkhidmat dengan cemerlang serta memegang jawatan-jawatan utama dalam kerajaan dan sektor swasta.

Dato Seri Setia Haji Abdul Aziz ketika memberikan ucapan pada majlis tersebut.
Antara yang hadir pada majlis tersebut.