Sunday, September 24, 2023
21.9 C
Brunei

  -

  Wabak penyakit di timur Libya boleh cetus ‘krisis dahsyat kedua’ – PBB

  DERNA, 19 SEPT – Pegawai rasmi memberi amaran pada kelmarin bahawa wabak penyakit di timur laut Libya, di mana banjir telah membunuh beribu-ribu, boleh mewujudkan “krisis kedua yang dahsyat” apabila orang dewasa dan kanak-kanak jatuh sakit akibat air yang tercemar.

  Dalam satu kenyataan, Misi Sokongan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Libya berkata pihaknya amat bimbang tentang pencemaran air dan kekurangan sanitasi selepas dua empangan runtuh semasa ribut Mediterranean Daniel, menyebabkan tembok air memancar melalui bandar timur Derna pada 11 September.

  Jumlah kematian adalah berbeza-beza, dengan pegawai kerajaan dan agensi bantuan memberikan jumlah antara kira-kira 4,000 hingga 11,000 kematian.

  Sembilan agensi PBB yang bertindak balas terhadap bencana itu sedang berusaha untuk mencegah penyakit daripada menguasai dan mewujudkan satu lagi krisis di negara yang musnah itu, yang menerima 28 tan (25 tan metrik) bekalan perubatan daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia, kata misi itu.

  Haider al-Saeih, ketua Pusat Memerangi Penyakit Libya, berkata dalam komen di televisyen Sabtu bahawa sekurang-kurangnya 150 orang – 55 daripadanya kanak-kanak – mengalami cirit-birit selepas minum air tercemar di Derna.

  Bencana itu telah membawa beberapa perpaduan yang jarang berlaku kepada Libya yang kaya dengan minyak, yang telah dibahagikan antara pentadbiran saingan sejak 2014. Kedua-duanya disokong oleh penaung antarabangsa dan militia bersenjata yang pengaruhnya di negara itu telah meningkat sejak kebangkitan Arab Spring yang disokong NATO menggulingkan Moammar Gadhafi pada tahun 2011.

  Kerajaan lawan telah mengerahkan pasukan kemanusiaan ke bandar pelabuhan dan kawasan lain yang terjejas, tetapi penyelarasan yang lemah, kesukaran mendapatkan bantuan ke kawasan yang paling teruk terjejas dan kemusnahan infrastruktur Derna, termasuk beberapa jambatan, telah menghalang usaha mereka.

  Pada kelmarin, penunjuk perasaan berkumpul di luar masjid al-Shabana di tengah Derna, dalam menunjukkan kemarahan terhadap pihak berkuasa.

  Beratus-ratus lelaki Libya berkumpul di luar, dan di atas, masjid sebelum seorang lelaki membaca senarai permintaan di pintu masuk bangunan. Lelaki itu menyeru pihak berkuasa untuk mempercepatkan penyiasatan mereka terhadap bencana itu, untuk PBB menubuhkan pejabat di Derna, untuk pembinaan semula segera bandar itu dan untuk pampasan bagi mereka yang terjejas akibat banjir. Selepas dia selesai, ratusan yang berkumpul mula melaungkan: “Libya, Libya, Libya.” – AP

  Pasukan penyelamat mencari mangsa banjir kilat di bandar Derna, Libya, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...