Thursday, April 18, 2024
28.5 C
Brunei

  -

  Wagenknecht tokoh terkemuka Jerman lancar parti baharu

  BERLIN, 23 OKT – Seorang ahli politik berhaluan kiri dari Jerman yang terkemuka telah melancarkan rancangan untuk menubuhkan parti baharu yang dipercayai oleh beberapa pemerhati boleh merampas sokongan undi daripada kumpulan Alternative for Germany (AfD) berhaluan kanan yang ekstrem.

  Sahra Wagenknecht hari ini membentangkan ‘Sahra Wagenknecht Alliance – for Reason and Fairness’. Matlamatnya adalah untuk secara rasmi melancarkan parti tersebut pada bulan Januari, menjelang pilihan raya Parlimen Eropah pada bulan Jun.

  Tiga pilihan raya negeri di timur Jerman yang dulunya komunis akan menyusul pada musim luruh tahun depan.

  Wagenknecht menawarkan gabungan dasar ekonomi sayap kiri, dengan upah tinggi dan faedah yang besar, serta pendekatan yang ketat untuk mengehadkan migrasi. Beliau juga mempersoalkan pelan alam sekitar untuk mengatasi perubahan iklim dan menentang sekatan semasa terhadap Rusia, yang dulunya menjadi pembekal gas utama Jerman dan bekalan senjata Jerman kepada Ukraine.

  Wagenknecht melancarkan projeknya pada masa di mana gabungan tiga parti yang bercanggah pimpinan Canselor haluan kiri, Olaf Scholz, sangat tidak popular.

  Undian kebangsaan menunjukkan bahawa parti konservatif pembangkang utama mendahului dan AfD, berada di tempat kedua dengan sokongan sekitar 20 peratus.

  “Ramai orang tidak tahu lagi apa yang mereka patut undi, atau mengundi hak kerana marah dan terdesak,” kata Wagenknecht. – AP

  Gambar AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...