Wajib pakai pelitup muka semasa perayaan

ATHENS, 23 DIS – Greece hari ini telah mengatakan pelitup muka akan dimestikan ketika berada di dalam atau di luar untuk mengehadkan penularan koronavirus semasa sambutan Krismas dan perhimpunan Tahun Baharu.

Lebih dari 20,000 maut disebabkan virus dengan sekitar 600 orang masih dirawat dalam unit rawatan rapi. Kerajaan telah menolak gesaan daripada pakar kesihatan untuk perlindungan tambahan dan sekatan pergerakan, termasuk orang yang divaksin.

“Terdapat perjalanan besar semasa musim perayaan dan ramai berkumpul di luar,” ujar Menteri Kesihatan, Thanos Plevris kepada para wartawan.

“Setakat 4 pagi waktu tempatan, hari Jumaat, pelitup muka adalah dimestikan di luar dan juga dalam bangunan,” menambah, langkah tersebut berkuatkuasa sehingga 2 Januari.

Kesemua sambutan hari Krismas dan Tahun Baharu secara umum dibatalkan dan pelancong digesa menjalani ujian saringan COVID-19 pada hari kedua dan keempat selepas tiba di negara itu, katanya. Sekatan tambahan ke atas hiburan, sukan dan kerja berasingan akan diumumkan beberapa hari, sekitar 3 Januari, ujar Plevris. – AFP

Pejalan kaki memakai pelitup muka sebagai pelindungan daripada jangkitan COVID-19. Arahan pemakaian pelitup muka berkuat kuasa sehingga 2 Januari di Greece. -AFP