Wakil Tertinggi EU ke Turki

BRUSSELS, 3 MAC – Diplomat tertinggi Kesatuan Eropah (EU) dan ketua pengurusan krisis bakal berlepas ke Turki hari ini selepas Presiden Recep Tayyip Erdogan memberi amaran beliau akan membenarkan berjuta-juta pelarian Syria menuju ke Eropah.

Wakil tertinggi EU, Josep Borrell dan Pesuruhjaya, Janez Lenarcic menghabiskan tempoh dua hari di negara tersebut untuk mesyuarat ‘peringkat tinggi’ dengan pegawai Turki mengenai krisis Syria dan masalah pelarian.

“Mereka akan mengadakan perjumpaan di tengah-tengah ketegangan yang memuncak di Utara Barat Syria di wilayah Idlib dan akibat kemanusiaan untuk orang awam, serta situasi pelarian Syria di Turki,” pejabat Borrell berkata.

“Ketika perjumpaan di Ankara, mereka akan mengadakan mesyuarat peringkat tinggi di antara pihak berkuasa Turki.”

Selepas mesyuarat di Ankara, Borrell akan membuat perjumpaan dengan menteri-menteri luar EU di Zagreb pada 5 hingga 6 Mac, dan Lenarcic akan membuat lawatan di pusat-pusat pelarian di Tenggara Turki di wilayah Gazantiep.

Lawatan tersebut diadakan di tengah-tengah peperangan di bandar Syria di Idlib di antara pasukan pro kerajaan dan pemberontak yang disokong oleh Turki, dan selepas Erdogan meningkatkan pertikaian pelarian dengan Brussels.

Turki telah membenarkan pelarian untuk menjadi pelarian dan menetap di kawasan mereka, kebanyakan mereka rakyat Syria yang telah kehilangan tempat tinggal, untuk pergi ke EU, bagi menentang perjanjian 2016 untuk membenarkan mereka tinggal di sana.

Pada Isnin lalu, Canselor Jerman Angela Merkel menjelaskan tindakan Turki sebagai ‘tidak boleh diterima’ dan Pesuruhjaya Penghijrahan EU, Margaritis Schinas, berkata tidak ada sesiapa dapat ‘mengugut atau menakutkan EU’. – AFP

Para pelarian Syria di sempadan Turki dan Greece berkampung di sungai Maritsa berdekatan Edirne. Wakil Tertinggi EU akan mengadakan mesyurat ‘peringkat tinggi’ dengan pihak berkuasa Turki mengenai krisis Syria dan masalah pelarian. – AP