Thursday, December 7, 2023
23.5 C
Brunei

  -

  Walkaton sambil sumbang ke tabung Palestin

  Oleh Sim Y. H. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 3 NOV – Sebagai tanda sokongan dan perpaduan bagi Tabung Kemanusiaan Rakyat Palestin, beberapa badan bukan kerajaan (NGO), organisasi dan perniagaan usahawan-impak sosial serta pertubuhan belia akan bekerjasama menganjurkan Steps for Solidarity: A Fundraising Walk for the Palestinian Humanitarian Fund.

  Ia akan diadakan pada 5 November ini di BIBD Connects, Taman Mahkota Jubli Emas, Bandar Seri Begawan bermula pukul 6 pagi. Inisiatif itu bertujuan untuk menyatukan masyarakat sebagai menunjukkan solidariti dengan rakyat Palestin, menggalakkan keamanan, memupuk kesedaran dan melibatkan diri dalam aktiviti pengumpulan dana yang positif untuk semua peringkat umur. Program akan dimulakan dengan sembahyang Fardu Subuh berjemaah, diikuti dengan Kuliah Subuh yang akan disampaikan oleh Pegawai Hal Ehwal Masjid, Pengiran Ahmad Faris Ramadhani bin Pengiran Haji Sellahuddin dan kemudiannya akan diteruskan dengan walkaton sebagai aktiviti utama.

  Di samping itu, pelbagai aktiviti juga akan berlangsung serentak sepanjang pagi tersebut termasuk sesi kesedaran dan gerai jualan di seluruh kawasan BIBD Connects.

  Lebih enam peti tabung khas akan disediakan bagi membolehkan orang ramai membuat sumbangan ke Tabung Kemanusiaan Rakyat Palestin. Selain itu, vendor yang mengambil bahagian akan menyumbang 100 peratus daripada keuntungan mereka ke tabung berkenaan. Aktiviti-aktiviti yang disediakan adalah terbuka bagi penyertaan orang ramai dengan tiada pendaftaran diperlukan.

  Pada masa yang sama, pihak penganjur berharap dapat mengumpulkan penyertaan daripada lebih 1,000 orang dan akan disokong oleh lebih 50 orang sukarelawan di mana pendaftaran sukarelawan masih dibuka. Bagi yang berminat boleh mendaftar melalui aplikasi Mengalinga dan daftar di bawah YPN ‘profile’.

  Inisiatif itu dianjurkan bersama oleh Big BWN Project, Projek FEED, Lily Imani, Young Professionals Network, Persatuan Perubatan Brunei, Persatuan Oftalmologi Brunei, Syarikat muBN Learning & Growth, Riyya dan Majlis Belia Brunei yang disokong oleh Jabatan Pembangunan Masyarakat, Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan, Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri, Pusat Promosi Kesihatan dan BIBD Connects.

  Gambar Canva

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Empat Rohingya terbunuh di Bangladesh

  BANGLADESH, 6 DIS – Empat orang pelarian Rohingya terbunuh dalam kejadian tembak-menembak antara dua kumpulan pemberontak di kem pelarian Bangladesh, kata polis hari ini. Bangladesh...