Wanita kamba jana pendapatan melalui anyaman bakul

NAIROBI – Sekumpulan wanita dengan cekap menganyam bakul sisal berteduh di bawah pokok yang rendang di desa Katangi yang terletak di daerah Machakos, timur kota Kenya, Nairobi.

Bagi para wanita ini, menganyam telah menjadi sumber pemerkasaan ekonomi yang penting dan sebahagian penting daripada warisan budaya mereka.

“Cara saya berpakaian dan penampilan saya adalah kerana melakukan perniagaan kiondo (bakul) ini. Saya tidak mempunyai sesiapa yang membantu saya,” kata Peninah Mueni, pengerusi kumpulan itu.

“Menganyam telah membantu saya mendidik anak-anak saya dan melakukan perkara lain yang mustahil jika saya tidak menganyam,” kata Mueni kepada Xinhua dalam temu bual baru-baru ini.

Persatuan penganyam Mueni yang diasaskan pada tahun 2015, berasal dari suku Kamba, sebuah komuniti berbahasa Bantu yang tinggal di tanah rendah tenggara Kenya yang luas.

Wanita menganyam bakul di desa Katangi di daerah Machakos, Kenya. – Xinhua
Kelihatan wanita menguruskan gentian sisal untuk menganyam. – Xinhua

Nama kumpulan itu dalam terjemahan Bahasa Inggeris bermaksud sayangi jiran awda. Ia terdiri daripada 30 wanita berumur campuran yang mengenal pasti keperluan untuk menjana pendapatan di tengah-tengah peluang pekerjaan yang terhad dan tahap pendidikan yang rendah.

“Dalam sebulan kami boleh menganyam sehingga 70 bakul dengan saiz yang berbeza; setiap ahli boleh menerima kira-kira 15,000 syiling (AS$129.38). Selepas kami memenuhi pesanan, setiap ahli dibayar mengikut bilangan bakul yang telah mereka anyam,” kata Mueni.

Pesanan terbaru mereka datang dari Afrika Selatan, di mana mereka menjual 100 bakul kecil. Pasaran antarabangsa lain yang telah mereka tembusi termasuk Ghana dan China.

Komunikasi dari mulut ke mulut telah membuktikan strategi pemasaran yang berjaya untuk penganyam wanita.

Wanita sebulat suara bersetuju bahawa kumpulan itu telah menyokong apabila salah seorang daripada mereka ditimpa musibah.

“Kami seperti adik-beradik di sini, kami menyokong satu sama lain dengan apa yang kami mampu, jika salah seorang daripada kami sakit kami mengumpulkan sumber untuk menyokong mereka. Jika ada yang jatuh sakit di tengah-tengah menganyam kami mengambil projek mereka dan masih membayar mereka,” kata Mueni.

Kecerdasan perniagaan kumpulan ditunjukkan dalam pelaburan mereka yang seterusnya.

Mereka telah membeli 100 ekor kambing yang mereka agihkan semasa cuti penting seperti Krismas. Di samping itu, mereka adalah pemegang surat hak milik bagi sebidang tanah kecil dalam kawasan mereka.

“Kambing-kambing itu diagihkan di kalangan ahli dengan masing-masing menerima jumlah tertentu untuk dijaga,” kata Mueni kepada Xinhua.

Jecinta Kimeu melilit satu gentian sisal di atas yang lain, tidak menghiraukan keletihan di tangannya.

Ia adalah aktiviti yang telah dilakukannya sejak dia menyertai kumpulan itu pada penubuhannya.

“Saya boleh menganyam sekitar 10 beg dalam sebulan dan memperoleh sedikit wang untuk memenuhi keperluan keluarga dan peribadi. Kumpulan itu telah membantu saya dan saya melihat diri saya meneruskan perniagaan ini untuk masa yang lama akan datang,” kata Kimeu.

Di Kenya, seni anyaman bakul merupakan tradisi lama yang diamalkan oleh komuniti etnik Kamba, Kikuyu, dan Giriama. Ia merupakan satu usaha berterusan yang membentuk identiti suku Bantu ini.

Bahan pilihan untuk menganyam termasuklah sisal, buluh, papirus dan daun pisang.

Pada masa ini, penganyam melapik bahagian dalam bakul dengan kain dan menambah tali kulit sebagai pemegang antara hiasan moden yang lain untuk menyesuaikan dengan pelanggan zaman moden.

Kimeu mengesahkan bahawa wanita telah dipaksa untuk mengubah suai teknik anyaman mereka untuk mencipta reka bentuk kontemporari yang lebih baik. Pada usia hanya 24 tahun, Irene Syombua adalah yang termuda dalam kumpulan itu. Dia menyertai wanita selepas menyaksikan kehidupan mereka berubah dengan menganyam.

“Ketika saya duduk bersama wanita itu, saya melihat mereka menjana wang dan itu mengubah hidup mereka sedangkan saya tidak mempunyai apa-apa untuk dilakukan. Saya kini dalam proses belajar menganyam,” kata Syombua.

Dia menawarkan nasihat kepada golongan muda untuk berhenti daripada memilih pekerjaan di pejabat dan sebaliknya mencuba apa sahaja peluang menjana pendapatan yang mereka temui.

Dengan kemasukan golongan muda seperti Syombua, pengerusi, Mueni berkata bahawa seni itu berkemungkinan menikmati umur panjang dan kemakmuran. Antara cabaran yang ditanggung oleh wanita ini termasuk kesukaran dalam akses pasaran, bahan mentah berharga tinggi, dan orang tengah yang eksploitatif. – Xinhua