Wednesday, July 24, 2024
23.7 C
Brunei

  -

  Wanita nafi buat kenyataan palsu

  Oleh Ak Zaki Kasharan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 19 OGOS – Seorang wanita tempatan menafikan pertuduhan membuat kenyataan palsu dalam rakaman video yang berkemungkinan menimbulkan keresahan orang ramai, di Mahkamah Majistret, kelmarin, berhubung kes COVID.

  Hajah Faizah binti Haji Abdul Gapar didakwa mengikut Seksyen 34, Penggal 148 Akta Ketenteraman Awam, yang memperuntukkan hukuman denda maksimum $3,000 dan penjara tiga tahun.

  Kes Timbalan Pendakwa Raya Raihan Nabilah binti Haji Ahmad Ghazali mendakwa bahawa video itu merakam Hajah Faizah yang mendakwa polis telah menemui sebuah restoran beroperasi dengan pekerja yang melanggar Perintah Kuarantin, yang tidak berlaku.

  Mahkamah Majistret menangguhkan kes untuk menetapkan tarikh perbicaraan.

  Sebelum kes itu boleh diteruskan untuk perbicaraan, Peguam Bela Pengiran Shahyzul Khairuddien bin Pengiran Abdul Rahman meminta penentuan berhubung persoalan undang-undang, sama ada mereka perlu membuktikan bahawa kenyataan Hajah Faizah dibuat secara disedari atau dipercayai palsu atau dipercayai ia tidak benar.

  Pihak pembelaan juga mempersoalkan sama ada mereka perlu membuktikan bahawa kenyataan yang di-buat itu berkemungkinan menimbulkan keresahan orang ramai dan akhir sekali, sama ada terdapat pembelaan terhadap kepercayaan yang jujur ​​dan tulen ke atas kebenaran kenyataan yang didakwa palsu itu.

  Mahkamah Majistret memerintahkan supaya soalan-soalan berkenaan diputuskan selepas mendengar bukti kes itu.

  Ini disusuli dengan rayuan pihak pembelaan di Mahkamah Tinggi di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman Muhammed Faisal bin PDJLDR DSP Haji Kefli.

  Perayu berhujah bahawa perintah yang dibuat oleh Mahkamah Majistret adalah undang-undang lapuk dan mempunyai kesan dalam melupuskan hak mereka. Perayu juga memohon agar Mahkamah Tinggi memutuskan dan memberikan perintah muktamad.

  Hakim Muhammed Faisal menolak rayuan dengan menyatakan bahawa adalah terlalu awal untuk perayu menuntut Mahkamah Majistret menentukan persoalan undang-undang sebelum perbicaraan dimulakan kerana ia adalah bagi pihak pendakwaan untuk meyakinkan mahkamah dalam perbicaraan dalam menerima pakai kedudukannya dan bagi pihak pembelaan untuk mencabar dan membantahnya.

  Hakim Muhammed Faisal juga menolak permohonan supaya Mahkamah Tinggi mendengar persoalan undang-undang dan mengeluarkan perintah.

  Kes itu kemudiannya diserahkan semula ke Mahkamah Majistret untuk dibicarakan.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Taiwan keluarkan amaran darat, laut untuk Taufan Gaemi

  TAIPEI, 23 JULAI - Agensi meteorologi Taiwan telah mengeluarkan amaran laut dan darat untuk Taufan Gaemi, yang dijangka mendarat di Daerah Yilan antara lewat...