Wanita rusia diarah dikuarantin semula

SAINT PETERSBURG, 17 FEB – Sebuah mahkamah di bandar Rusia Saint Petersburg hari ini mengarahkan seorang wanita supaya dipaksa kembali semula ke hospital untuk dikuarantin untuk koronavirus selepas dia melarikan diri dan pulang ke rumah.

Hospital Botkin telah memfailkan satu permohonan luar biasa meminta mahkamah mengarahkan Alla Ilyina, 33 tahun, dimasukkan ke hospital selepas dia menyiar di media sosial mengenai bagaimana dia melepaskan diri dari bilik pengasingan, mengadu tentang makanan yang tidak dapat dimakan dan kekurangan keperluan asas seperti syampu.

Mahkamah menyokong ‘wanita itu dimasukkan semula ke hospital secara paksa’ yang dikatakannya mesti dilakukan dengan serta-merta.

Bailif mahkamah mengiringi wanita itu ke ambulans selepas perbicaraan, televisyen tempatan menunjukkan.

Ilyina telah melawat pulau peranginan China Hainan, pulang dengan menaiki kapal terbang pada 1 Februari. Beberapa hari kemudian, dia mengalami demam dan sakit kerongkong.

Doktor mendiagnosisnya dengan ‘penyakit virus akut’ yang dipercayai oleh mereka mungkin merupakan koronavirus baharu.

Dia ditempatkan dalam kuarantin 14 hari pada 6 Februari tetapi melarikan diri sehari kemudian, menurut pemerhati kesihatan tempatan.

Dia menyiar video di Instagram memberikan butir-butir tentang cara dia melepaskan diri dan membutirkan aduan mengenai makanan hambar dan kekurangan udara segar.

Ketua doktor hospital membalas dengan memfail tindakan guaman untuk mengembalikan Ilyana. Dia perlu tinggal di hospital sehingga sekurang-kurangnya 19 Februari dan mesti menerima dua keputusan ujian negatif sebelum meninggalkan hospital.

Peguamnya Vitaly Cherkasov daripada kumpulan hak asasi Agora berkata dia akan merayu menentang keputusan itu.

Dia memberitahu wartawan bahawa keputusan ujiannya telah mengambil masa yang lama dan mengadu dia akan ditahan di hospital ‘seberapa lama dan sesuka hati mereka.’

Rusia telah melapor dua kes koronavirus, kedua-duanya rakyat China yang telah sembuh.

Hari ini, kedutaan Rusia di Jepun berkata seorang wanita Rusia telah diuji positif dijangkiti virus di kapal persiaran Diamond Princess di luar pantai Jepun. – AP