Tuesday, March 21, 2023
21.6 C
Brunei

-

Wanita Syria hidupkan semula seni pin dan benang

Gambar Xinhua

SWEIDA, SYRIA – Di tengah-tengah cabaran hidup yang tidak berkesudahan di Syria, Rahaf Sharani yang berusia 27 tahun telah berjaya meluangkan masa untuk menghidupkan semula seni pin dan benang lama yang pernah dipraktikkan oleh ibu bapanya di kampung halaman mereka di bandar Sweida, selatan Syria.

Di antara tugas hariannya sebagai guru sekolah seni dan pekerjaan keduanya sebagai pereka di agensi pengiklanan, serta kerja rumahnya sebagai isteri dan ibu, Sharani meluangkan sedikit masa untuk mencipta lukisan daripada pin dan benang, seni lama yang dipanggil Filografi.

Semasa kecil, ibu dan bapa Sharani pernah membuat beberapa lukisan menggunakan teknik itu, tetapi pada masa itu, dia tidak begitu memberi perhatian.

Sehingga suatu hari, dia ternampak di rumah salah satu lukisan lama yang pernah ayah dan ibunya buat. Ia adalah kerja pin dan benang yang mudah, tetapi sudah cukup untuk mencabarnya untuk mencuba melakukan sesuatu yang serupa.

Dia mengambil papan lapis, paku dan tali dan mula mencipta lukisannya sendiri. Satu demi satu, secara beransur-ansur dapat melukis potret dengan pin dan benang serta bentuk haiwan dan reka bentuk lain.

Rahaf Sharani mencipta lukisan menggunakan teknik pin dan benang di rumahnya di wilayah Sweida, selatan Syria. – Xinhua

Teknik itu akhirnya menjana rezeki kepadanya daripada hobi sebelumnya.

“Generasi kita dan generasi selepas kita, tidak mengetahui seni ini. Saya ingin memperkenalkan seni itu kepada mereka dan menarik perhatian mereka dengan cara menghidupkan semula seni Filografi purba ini,” katanya kepada Xinhua.

Sharani juga cuba memodenkannya dengan reka bentuk dan idea yang segar.

Dia mencipta halaman Facebook yang menyiarkan foto karyanya, dan dapat mempunyai pelanggan dari luar Sweida, yang menghantar permintaan khas untuk lukisan pada majlis-majlis khas.

Justeru, Sharani telah mula mereka bentuk jam dinding dan bentuk lain memandangkan permintaan semakin pelbagai.

“Orang ramai nampaknya menggemari seni ini, jadi saya semakin terdorong dan mahu mengembangkan lagi seni ini,” katanya.

Dengan segala usaha dilakukannya, wanita itu percaya usahanya menuntut lebih perhatian sebab itu dia berharap karyanya dapat dipasarkan ke negara lain di rantau ini. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Paras oksigen kurang punca jutaan ikan mati

CANBERRA, AUSTRALIA, 19 MAC – Berjuta-juta ikan telah mati dihanyutkan di tenggara Australia dalam kematian yang menurut pihak berkuasa dan saintis berpunca daripada paras...
- Advertisment -