Wednesday, March 22, 2023
23.4 C
Brunei

-

Wanita tak kekok pandu jentera berat

CHINA – Meskipun tidak memiliki ciri-ciri seorang pemandu konvensional, Zhao Liping, seorang ibu berusia 33 tahun dari Bozhou, wilayah Anhui, telah menjadi pemandu lori selama 10 tahun dan telah memandu lebih 1.5 juta kilometer.

Menurut laporan tahunan mengenai pemandu lori China, yang diterbitkan oleh Social Sciences Academic Press pada 2020, wanita membentuk kira-kira 4.2 peratus daripada 30 juta pemandu lori di seluruh negara. Ini bermakna kira-kira 1.3 juta pemandu lori adalah wanita. Pada 2018, wanita membentuk kira-kira 2 peratus daripada pemandu trak.

Walaupun bilangan mereka kekal kecil, semakin ramai wanita mengambil alih pekerjaan memandu lori di China. Laporan itu menunjukkan purata umur pemandu lori wanita ialah 35, dan lebih 86 peratus daripada mereka sudah berkahwin.

Diilhamkan oleh bapanya, yang juga seorang pemandu lori, Zhao memutuskan untuk memandu lori selepas menamatkan pengajian di sekolah vokasional.

Walaupun ia adalah kerjaya di mana wanita boleh menghadapi lebih banyak cabaran berbanding lelaki, Zhao berkeras untuk memecahkan stereotaip sedemikian untuk membuktikan bahawa wanita boleh melakukan pekerjaan itu seperti lelaki.

Zhao Liping (kanan) dan adik iparnya Yang Xiaojing mengambil giliran memandu lori dari Beijing ke Wenzhou, wilayah Zhejiang. – ANN/The China Daily
Zhao Liping menambat muatan sebelum memulakan perjalanannya ke Wenzhou, wilayah Zhejiang di China Timur. – ANN/The China Daily
Kelihatan Zhao berada di dalam lorinya. – ANN/The China Daily
Zhao membantu pemandu lain untuk menukar tayar. – ANN/The China Daily
Meskipun sibuk melaksanakan tugasnya, Zhao tetap meluangkan masa dengan anaknya melalui panggilan video. – ANN/The ChinaDaily
Meja tepi jalan disediakan ketika dia menikmati makan malam bersama bapanya (kiri) di pangkalan logistik di Ruian, wilayah Zhejiang. – ANN/The China Daily

Dia mengambil masa hampir setahun untuk mempelajari semua peraturan lalu lintas dan menjalani latihan untuk mendapatkan lesen memandu peringkat A2nya.

Berbanding dengan kerja biasa 9 pagi hingga 5 petang, Zhang berkata dia menikmati pengembaraan di jalan raya dan berdikari semasa memandu.

Baginya, memandu lori adalah kerja keras dan bermanfaat. Semasa Zhao mula memandu lori 10 tahun lalu, tidak ramai pemandu lori wanita di jalan raya.

“Pada masa itu, kebanyakan lori mempunyai operasi manual, yang memerlukan pemandu menggunakan dua pedal klac dan menukar gear secara manual, dan stereng terasa berat,” kata Zhao, sambil menambah bahawa keadaan menjadi lebih baik sekarang dengan pengenalan transmisi automatik dan ‘reka bentuk lori mesra wanita’.

“Kini, pemandu wanita semakin meningkat,” kata Zhao.

Dia boleh masuk ke dalam lori setinggi 4 meter dengan tangkas, dan biasanya treler sepanjang 23 meter dipasang di belakang lori.

Menggerakkan lori treler boleh menjadi sukar tetapi tidak untuk Zhao.

Walau bagaimanapun, stereotaip jantina memang wujud. Zhao berkata dalam 10 tahun sebagai pemandu, dia telah mengalami banyak tanggapan negatif.

“Apabila saya masuk ke tempat pemunggahan, saya sering diragui oleh lelaki. Mereka bertanya, ‘Di mana pemandunya? Bawa dia untuk memunggah,’” ingatnya.

Zhao berkata untuk menjadi seorang pemandu lori profesional, tidak kira lelaki atau wanita, bukanlah mudah, yang memerlukan masa yang lama di jalan raya dengan waktu yang tidak teratur dan tekanan fizikal.

Tetapi bagi Zhao, jantina tidak penting, kerana kerja itu tidak mendiskriminasi, dibayar berdasarkan kilometer, jam pemanduan dan berat barang.

Perjalanan terpanjang dila- kukan Zhao setakat ini ialah memandu lori secara bergilir-gilir dengan adik iparnya sejauh lebih 1,800 kilometer dalam tempoh 24 jam dari Guangzhou, wilayah Guangdong di China Selatan, ke Jinan, wilayah Shandong di China Timur.

Ma Dan, seorang profesor di Akademi Sains Sosial Beijing, berkata wanita dan lelaki menghadapi cabaran yang sama, tetapi bagi wanita, masih banyak lagi yang perlu diperoleh dari segi keselamatan yang lebih baik dan layanan yang sama rata.

Memandangkan wanita adalah sebahagian daripada industri pengangkutan, dia menyeru syarikat logistik, organisasi industri dan kerajaan untuk melibatkan kumpulan itu dan membantu mereka mendapatkan layanan yang sama dengan maruah dan penghormatan yang sama ditunjukkan kepada rakan lelaki mereka.

Pada bulan Mac lalu, Yayasan Pembangunan Wanita China dan pengeluar enjin Cummins China bersama-sama melancarkan projek untuk memperkasakan pemandu lori wanita.

Projek itu bertujuan untuk menangani isu dan menawarkan kaunseling kepada kira-kira 3,000 pemandu lori wanita dalam tempoh tiga tahun tentang cara untuk kekal selamat dan mengimbangi kerja dan kehidupan.

Ia juga akan mengadakan program bimbingan dan forum di mana mereka boleh membincangkan lebih banyak isu seperti kesihatan dan keselamatan fizikal dan mental. – ANN/The China Daily

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S, Jepun perlu lupakan sejarah lampau

SEOUL, 21 MAC - Presiden Korea Selatan, Yoon Suk Yeol hari ini berkata hubungan dua hala antara Korea Selatan dan Jepun perlu bergerak ke...
- Advertisment -