Wanita usahakan madu lebah di Afghanistan

AFGHANISTAN – “Saya ingin membuat wang untuk keperluan saya sendiri,” kata salah seorang wanita, Jamila yang bekerja sebagai pengusaha madu lebah yang sedikit sebanyak memberikan keuntungan kepada dirinya dan juga keluarga beliau.

Terletak di kawasan pergunungan Bamiyan, salah satu kawasan perkampungan yang kurang pesat membangun namun kebanyakan penduduk lebih cenderung kepada pembiakan dan penghasilan madu lebah.

Selain itu, penduduk aktif dalam bidang pertanian di perkampungan itu seperti bertanam sayur, kentang dan apa yang penting, memberikan peluang kepada wanita untuk bergelar seorang pengusaha.

Sebanyak empat koperasi pembiakan lebah telah ditubuhkan di kawasan perkampungan itu dan sejak kebelakangan ini, bilangan itu dijangka akan terus meningkat.

Pertubuhan syarikat koperasi perniagaan ini disokong oleh beberapa pihak NGO dan bantuan-bantuan warga antarabangsa.

Setiap daripada koperasi akan mengekalkan sekitar satu daripada lima sarang lebah dan menjadikan madu sebagai salah satu keperluan penduduk untuk tambahan makanan di rumah mereka khususnya wilayah yang berdekatan dengan Bamiyan. – AFP
Setiap daripada koperasi akan mengekalkan sekitar satu daripada lima sarang lebah dan menjadikan madu sebagai salah satu keperluan penduduk untuk tambahan makanan di rumah mereka khususnya wilayah yang berdekatan dengan Bamiyan. – AFP
Sebanyak empat koperasi pembiakan lebah telah ditubuhkan di kawasan perkampungan itu dan sejak kebelakangan ini, bilangan itu dijangka akan terus meningkat. – AFP
Sebanyak empat koperasi pembiakan lebah telah ditubuhkan di kawasan perkampungan itu dan sejak kebelakangan ini, bilangan itu dijangka akan terus meningkat. – AFP

Sejak bermula dari awal lagi, para pengusaha wanita ini telah mengaji sekitar 400 orang, iaitu separuh daripada pekerja itu terdiri daripada kaum wanita.

Kebanyakan pengusaha sekurang-kurangnya telah berjaya mengeluarkan 14 tan madu asli setahun.

Daerah Yakawlang, sekitar 100 kilometer daripada kesibukan sebuah kota sangat terkenal sebagai sebuah daerah yang banyak dimusnahkan oleh Taliban dan berada di kedudukan 2,600 meter di atas paras laut.

Penduduk tempatan merasa bimbang jika tiba musim sejuk kerana ia akan membunuh lebah-lebah peliharaan mereka.

Untuk melakukan kerja harian mereka, para pengusaha madu akan berjalan selama lebih dari satu jam dalam salji untuk mengisi periuk mereka dengan madu dan menetapkan label dalam periuk tersebut walaupun sesetengah daripada mereka tidak tahu membaca.

‘Saya jadi Bos saya sendiri’

Jamila mula menjalankan perusahaannya itu sejak setahun yang lalu dan semua itu atas pertolongan jirannya, Siamui. Jiran beliau telah lama menubuhkan sebuah koperasi yang telah berjaya dijalankan sejak lima tahun yang lalu dan memberikannya satu koloni lebah pertama.

“Saya masih lagi ingat, ketika itu dalam bulan April dan saya masih lagi ingat ketika itu saya sangat gembira. Setiap kali saya selesai mengerjakan kerja-kerja rumah, saya akan pergi melihat keadaan lebah-lebah saya kerana itu sudah mampu menggembirakan saya,” kata Jamila kepada wartawan AFP sambil tertawa.

Menurut salah seorang penyelia ko-perasi tersebut, Habitullah Noori berkata bahawa koperasi mereka telah berjaya mengumpulkan sekitar 400 kilogram madu pada tahun 2016 dan setiap kilo mencapai harga 800 Afghanis dan dijual di kawasan Bamiyan dan selebihnya dijual di bandar raya Kabul.

Jamila adalah seorang nenek dan kebanyakan anak-anak beliau telah meninggalkannya manakala Siamui pula sedang usaha membesarkan lapan orang anaknya. Siddiqa pula seorang anak yatim dan sedang menjaga empat orang lagi adik-adiknya.

Setiap daripada koperasi akan mengekalkan sekitar satu daripada lima sarang lebah dan menjadikan madu sebagai salah satu keperluan penduduk untuk tambahan makanan di rumah me-reka khususnya wilayah yang berdekatan dengan Bamiyan.

“Kini, saya boleh membayar untuk kos tambang bas kerana saya mahu melawat anak perempuan saya dan memberikannya coklat kegemarannya malah saya juga sudah berupaya untuk membelikannya pad nota untuk anak-anak saya yang lain,” kata Halima yang berusia 20an dan memiliki dua orang anak.

Sejak bermula dari awal lagi, para pengusaha wanita ini telah mengaji sekitar 400 orang, iaitu separuh daripada pekerja itu terdiri daripada kaum wanita. – AFP
Sejak bermula dari awal lagi, para pengusaha wanita ini telah mengaji sekitar 400 orang, iaitu separuh daripada pekerja itu terdiri daripada kaum wanita. – AFP

Manakala bagi Marzia, madu baginya adalah segala-galanya dan kunci kehidupannya. Beliau berasal dari kampung Qatakhan iaitu 30 minit dari Yakawlang. Perkampungan ini merupakan kawasan taklukan Taliban pada awal tahun 2000 dan kebanyakan penduduk telah dibunuh selepas seorang komander mengarahkan anak-anak buahnya untuk membunuh semua penduduk termasuk anjing dan juga ayam.

Manakala suami Marzia, telah diheret keluar dari masjid dan ditembak mati pada 19 Januari tahun 2015. Marzia tetap berusaha untuk mengekalkan empat sarang lebah miliknya.

“Sebelum mengikuti bidang ini, saya melakukan pelbagai pekerjaan antaranya jahitan, menuai rumpai di kawasan pergunungan di mana abang saya membantu saya namun kebanyakannya saya lakukannya sendiri. Kini, saya menjadi bos saya sendiri dan sudah mampu untuk menyara keluarga saya sendiri,” kata Marzia lagi kepada wartawan AFP.

“Apabila anda melabur AS$100 dalam tahun pertama pembabitan anda dalam perniagaan ini, anda akan dapat memperolehi AS$100 lagi di masa akan datang,” kata Daud Mosavi, pengarah program pertanian bagi agensi-agensi bantuan asing New Zeland, di Bamiyan.

Kenaikan status

Manakala di bawah kawasan bukit, Fatima dan anak-anak perempuan beliau membantu ibunya mengambil madu-madu lebah di sarangnya.

Fatima dan anak-anak beliau mengenakan baju penutup dan dilengkapi dengan topi bagi mengelakkan disengat oleh lebah-lebah itu.

Manakala suaminya, Ahmad Hossaini membantu isterinya menjadikan madu dari sarang lebah kepada gula. “Ini adalah kali pertama kami sama-sama bekerja dan ia sangat menyenangkan dan mengembirakan kami,” kata Fatima kepada wartawan AFP sambil tersenyum lebar.

“Sebelum ini, kaum wanita dianggap sebagai satu beban yang berpotensi merendahkan lagi kedudukan sebuah keluarga di Afghanistan namun kini semua sudah berubah,” kata Sadia Fatimie, perunding bagi Institusi Antarabangsa. “Sejak 15 tahun kejatuhan Taliban, Afghanistan kekal menjadi sebuah negara yang memandang keras kepada kaum wanita dan pada tahun 2016, hanya 10 peratus kaum wanita bekerja di luar sektor pertanian dan mendapat pendapatan sekitar 30 peratus kurang daripada rakan-rakan lelaki mereka,” tambah Sadia Fatimie lagi mengakhiri temu ramah. – AFP