Warga asing dijatuhi hukuman penjara

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 10 JULAI – Seorang lelaki warganegara Malaysia telah dijatuhi hukuman penjara selama dua tahun dan empat bulan atas kesalahan curi dan masuk secara haram ke negara ini.

Pemangku Majistret Kanan, Pengiran Hazirah binti Pengiran Haji Mohd Yusof ketika mengendalikan kes berkenaan kelmarin dimaklumkan oleh Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Firdaus Mohammad bahawa tertuduh, Edwin Yan Kok Kim @ Mohd Yazid Abdullah yang berusia 44 tahun itu telah pun ditegah dari memasuki negara ini.

Walau bagaimanapun, tertuduh berjaya menyelinap masuk ke dalam negara ini secara haram.

Pada 30 Jun tertuduh telah mencuri sebuah telefon bimbit dari sebuah vendor makanan di bangunan perniagaan di Kampung Rimba kira-kira jam 3:30 petang.

Mangsa yang menyedari akan kehilangan telefon bimbitnya kemudiannya membuat laporan ke pihak polis dengan bantuan bukti dari rakaman kamera CCTV.

Sebelum ditangkap, tertuduh sekali lagi mencuri empat paket Cadbury Dairy Milk Oreo dari salah sebuah pusat membeli-belah di Kampung Sungai Tilong.

Walau bagaimanapun perbuatannya tersebut berjaya dikesan yang dan menyebabkan dirinya dibawa ke pejabat bagi disoal siasat dan ini membawa kepada laporan polis dan penangkapannya.

Pihak pendakwaan selanjutnya memberitahu mahkamah bahawa defendan memiliki dua sabitan sebelumnya di bawah akta imigresen dan satu lagi kerana kecurian di sebuah bangunan.

Majistret mengambil kira pengakuan bersalah tertuduh, namun, mengatakan bahawa kes berkenaan bertambah buruk apabila tertuduh tidak menghormati kawalan sempadan Brunei dan ketidakpedulian tertuduh yang boleh menjadikan negara ini  berisiko terhadap wabak boleh saja disebarkan oleh tertuduh semasa memasuki negara ini secara haram sejak bulan Mac lalu.