Warga asing ditahan baik pulih kenderaan

BANDAR SERI BEGAWAN, 20 OKT – Seorang lelaki warga asing telah ditahan dalam Operasi Pumpung yang dijalankan oleh Bahagian Penguatkuasa Undang-Undang, Jabatan Imigresen dan Pendaftaran Kebangsaan (JIPK) cawangan Kuala Belait, di rumah sewa pekerja asing yang menjalankan kegiatan membaik pulih kenderaan di Jalan Singa Menteri, Kuala Belait, pagi tadi.

JIPK dalam kenyataan yang dikeluarkan menjelaskan bahawa lelaki berkenaan diperiksa kerana dipercayai melanggar peraturan 15 (3) peraturan Imigresen Penggal 17 (menyalahi jawatan) setelah didapati menjalankan kegiatan membaik pulih kenderaan secara persendirian.

Pemeriksaan lanjut ke atas bilik pekerja berkenaan juga telah menjumpai alat perkakas yang telah diubahsuai dipercayai alat untuk menghisap dadah terkawal. Kenyataan menyatakan, kes berkenaan telah diambil alih oleh Agensi Biro Kawalan Narkotik Cawangan Kuala Belait untuk tindakan selanjutnya.

Operasi berkenaan telah diketuai oleh pegawai imigresen kanan dan melibatkan tiga orang pegawai penguat kuasa.

Sehubungan ini, JIPK mengingatkan majikan supaya sentiasa memastikan tempoh Pas Imigresen pekerja masih sah kerana menjadi kesalahan sekiranya pekerja tersebut bekerja sedangkan Pas Imigresen telah mansuh dan seterusnya menasihatkan supaya majikan sentiasa mengetahui keberadaan pekerja setiap masa, jika sabit kesalahan Pas Imigresen mansuh pekerja asing akan diusir setelah dipenjarakan dan akan disenarai hitam.

JIPK juga mengingatkan warganegara asing di negara ini untuk tidak membuat urusan atau menyerahkan pasport kepada individu-individu yang mengelar diri mereka sebagai ejen boleh membuat urusan-urusan pasport kepada agensi yang berkenaan dan setelah itu menghilang tidak diketahui di mana keberadaannya.

Pegawai penguat kuasa ketika membuat pemeriksaan terhadap seorang lelaki warga asing dalam Operasi Pumpung, kelmarin. – Gambar serahan JIPK