Warga Brunei meninggal dunia, suami isteri parah

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 21 JAN – Seorang lelaki warganegara Brunei meninggal dunia dan sepasang suami isteri pula cedera parah dalam kejadian kemalangan membabitkan dua buah kereta di Kilometer 35, Jalan Tedungan, Limbang, pagi tadi.

Menurut petikan berita dari akhbar di Malaysia, mangsa yang dikenali sebagai Pengiran Abdul Azim bin Pengiran Ismail, 34 tahun, dari Kampung Mulaut, Brunei disahkan meninggal dunia di tempat kejadian.

Sementara itu, dalam satu kenyataan, yang dikeluarkan hari ini, Ketua Jabatan Siasatan Penguatkuasaan Trafik Sarawak, Superintenden Alexson Naga Chabu berkata kejadian itu dipercayai berlaku sekitar 10 pagi ketika mangsa menuju ke Tedungan dari Limbang berlanggar dengan kereta dari arah bertentangan.

“Apabila tiba di Kilometer 35, Jalan Tedungan, kereta dipandu mangsa hilang kawalan semasa melalui selekoh lalu masuk laluan bertentangan dalam keadaan melintang, sebelum dilanggar oleh sebuah kereta yang datang dari arah bandar Limbang menuju ke Tedungan.”

Akibat pelanggaran itu, kereta mangsa terputus dua susulan impak kuat pertembungan kedua-dua buah kenderaan itu dan mangsa disahkan meninggal dunia di tempat kejadian akibat kecederaan parah pada bahagian dada dan kepala, katanya lagi.

Pemandu dan penumpang sebuah lagi kereta, dipercayai suami isteri warga emas, lelaki berusia 74 tahun dan wanita berusia 72 tahun yang juga dari Brunei cedera parah dan dihantar ke Hospital Limbang.

Laporan berita itu menyatakan lagi bahawa Ketua Jabatan Bomba dan Penyelamat Zon 7 Limbang, Edmund D Mahai Amboh berkata pihaknya membantu mengeluarkan mangsa
yang berada di bawah kenderaan. Sementara itu, pasangan suami isteri berkenaan dikeluarkan oleh orang awam sebelum pihaknya tiba di lokasi.

Laporan menyatakan bahawa kedua-dua mangsa yang parah turut dikejarkan ke hospital sama bagi diberikan rawatan lanjut. Kes berkenaan akan disiasat di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987.

Kereta mangsa kemalangan remuk teruk dalam kejadian yang berlaku sekitar jam 10 pagi. – Gambar dipetik dari Whatsapp