Wednesday, February 8, 2023
22.3 C
Brunei

-

Warga Kem. Pertahanan, ABDB meriahkan Malam Munajat

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 JUN – Tazkirah bertajuk ‘Keagungan Kalimah Tauhid’ mengisi program Malam Munajat anjuran Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU) bagi minggu ke-38, malam tadi.

Majlis minggu ini melibatkan jemaah dari 11 buah masjid dan surau di bawah kawalan Kementerian Pertahanan dan Angkatan Bersenjata Diraja Brunei (ABDB) di samping diikuti secara maya oleh warga Badan Kebajikan Saudara-saudara Baru, Kampung Kiudang Tutong (BASKIM) dan jemaah dari 92 buah masjid, surau dan balai ibadat di bawah KHEU.

Turut menyerikan Malam Munajat malam tadi ialah Menteri Hal Ehwal Ugama, Yang Berhormat Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin bin Pengarah Dato Paduka Haji Awang Othman dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Awang Abdul Mokti bin Haji Mohd Daud.

Acara telah dimulakan dengan bacaan Sayyidul Istighfar dan Surah Al-Fatihah yang dipimpin oleh Pemerintah ABDB, Mejar Jeneral Dato Seri Pahlawan Haji Muhammad Haszaimi bin Bol Hassan, secara maya dari Surau Ad-Difa’, Kementerian Pertahanan Bolkiah Garison.

Majlis diikuti dengan bacaan Surah Yasin yang dipimpin oleh Pemangku Pengarah Pentadbiran, KHEU, Awang Mohammad Sofian bin Haji Basri bersama warga Jabatan Pentadbiran, KHEU secara maya dari Surau KHEU.

Bagi memohon keampunan dari Allah SWT agar Negara Brunei Darussalam terhindar daripada bala bencana serta penyakit merbahaya khususnya COVID-19, Doa Munajat dibacakan oleh Hakim Mahkamah Rendah Syariah, Jabatan Kehakiman Negara, Jabatan Perdana Menteri, Haji Kaharuddin bin Haji Ali.

Kemudian tazkirah disampaikan oleh Imam Tingkat II, Masjid Muhammad Jamalul Alam, Kuala Belait, Awang Mohammad Hilmi bin Yakop.

Acara diteruskan dengan bacaan Asma’ul Husna dan Selawat Tafrijiyyah beramai-ramai sebelum diakhiri dengan bacaan Doa Peliharakan Sultan dan Negara Brunei Darussalam.

Yang Berhormat Menteri Hal Ehwal Ugama dan Yang Berhormat Menteri di Jabatan Perdana Menteri bersama antara yang menyertai Malam Munajat minggu ke-38 secara maya.
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas Pesawat Boeing 737, 2 Juruterbang selamat

PERTH, AUSTRALIA, 7 FEB - Dua juruterbang terselamat, hanya cedera ringan selepas pesawat Boeing 737 yang dihantar untuk memadam kebakaran terhempas di Australia, kata...
- Advertisment -