Warga Thailand dipenjara empat bulan

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 9 JULAI – Mahkamah Majistret, di sini, hari ini, menjatuhkan hukuman penjara selama empat bulan terhadap seorang lelaki warga Thailand yang mengaku bersalah atas pertuduhan mencuri dan menyebabkan kerosakan.

Mohammad Abdul Hakeem bin Abdullah @ Anurat Leksingto, 51, didakwa mencuri satu silinder gas dari sebuah rumah di Kampung Pekilong Muara pada pukul 3 pagi 29 Jun dan menyebabkan kerosakan pada tingkap rumah bersebelahan akibat melemparkan silinder gas pada pukul 4 pagi.

Sebelumnya, Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Firdaus Mohammad memaklumkan kepada mahkamah bahawa pihak pendakwaan mempunyai alasan untuk mengesyaki tertuduh mungkin tidak waras.

Majistret Mohammad Marzuqi bin Sabtu sebelumnya turut membenarkan dan mengarahkan tertuduh menjalani pemeriksaan mental di Unit Kesihatan Mental.

Walau bagaimanapun tertuduh mengaku bersalah dan bersetuju dengan penyataan fakta yang dibacakan kepadanya di mahkamah pada hari ini.

Fakta menyatakan bahawa pada pukul 7 malam 28 Jun, tertuduh sedang berehat di rumah di Kampung Pekilong, Muara apabila tiba-tiba mendapat ilham. Tertuduh kemudian pergi untuk mengambil silinder gas milik abang iparnya yang tinggal di rumah yang sama sekitar tengah malam.

Tertuduh kemudiannya mengeluarkan silinder gas tersebut dan membawanya semula, namun meninggalkannya di luar rumah sebelum kembali ke dalam rumah untuk meminta pemetik api daripada iparnya namun tidak diberikan.

Tertuduh kemudiannya meninggalkan iparnya dan menuju ke rumah jirannya dan mengetuk jendelanya namun tidak dijawab. Kemudian tertuduh menggunakan silinder gas yang dibawanya dan melemparkannya ke jendela jirannya.

Tertuduh memasuki rumah jirannya melalui jendela yang pecah menuju ke ruang tamu rumah menyebabkan penghuni rumah tersebut sedar dan melaporkan kepada polis. Polis terus menahan tertuduh apabila mereka tiba di tempat kejadian.

Semasa siasatan dijalankan, tertuduh memberitahu polis bahawa dia menggunakan methylamphetamine selama dua hari berturut-turut sebelum melakukan kesalahan tersebut.

Sementara itu, laporan psikiatri menyatakan bahawa tertuduh mengalami acute intoxication ketika melakukan kesalahan.