Wednesday, July 24, 2024
23.7 C
Brunei

  -

  WARGAMAS korban 11 ekor kerbau

  Oleh Yusrin Junaidi

  BANDAR SERI BEGAWAN, 19 JUN – Sempena memeriahkan lagi Sambutan Hari Raya Aidiladha, Pertubuhan WARGAMAS mengadakan Majlis Ibadah Qurban di Dewan Multaqa, Kementerian Hal Ehwal Ugama, pada hari ini.

  Hadir selaku tetamu kehormat majlis ialah Timbalan Menteri Hal Ehwal Ugama, Pengiran Dato Seri Paduka Haji Mohammad Tashim bin Pengiran Haji Hassan.

  Pada tahun ini, Pertubuhan Wargamas mengorbankan 11 ekor kerbau yang disertai oleh seramai 77 orang peserta terdiri daripada ahli pertubuhan berkenaan.

  Seramai 80 orang penerima terdiri daripada golongan fakir dan miskin di Daerah Brunei dan Muara telah menerima agihan daging korban tersebut.

  Majlis itu merupakan kali ketiga diadakan sejak 2019 dan ia diharap dapat menjadi wadah untuk berkongsi rezeki dengan golongan yang kurang berkemampuan khususnya golongan fakir dan daif, ujar Presiden WARGAMAS, Haji Abu Bakar bin Haji Mohd Don.

  Pada masa yang sama, majlis itu juga bertujuan untuk memanjatkan kesyukuran ke hadrat Ilahi sekali gus mendapatkan rahmat dan ganjaran pahala, katanya.

  Majlis turut diserikan dengan persembahan tausyeh yang dipersembahkan oleh Warganita, Pertubuhan Wargamas.

  Tetamu kehormat menyampaikan daging korban kepada penerima. – Gambar oleh Muiz Matdani

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Taiwan keluarkan amaran darat, laut untuk Taufan Gaemi

  TAIPEI, 23 JULAI - Agensi meteorologi Taiwan telah mengeluarkan amaran laut dan darat untuk Taufan Gaemi, yang dijangka mendarat di Daerah Yilan antara lewat...