Waris Carrie Fisher terima AS$30 juta

PELAKON Billie Lourd yang juga anak kepada mendiang Carrie Fisher diumumkan sebagai pewaris kepada semua harta peninggalan bintang Star Wars itu.

Dipetik dari People melaporkan harta ditinggalkan Carrie diserahkan sepenuhnya kepada Billie termasuk wang dalam bank, hartanah, kediaman dan insurans nyawa.

Harta peribadi Carrie seperti kenderaan, barangan kemas, lukisan dan barang antik milik pelakon itu turut diserahkan kepada Billie.

Billie, 24, turut mendapat royalti buku dihasilkan Carrie termasuk semua hak cipta bawah nama ibunya itu. Beberapa barangan ikonik milik Carrie akan dijual dalam sebuah acara lelongan pada September depan dan hasil jualan itu akan diserahkan kepada badan kebajikan.

Carrie Fisher bersama satu-satu anak dan pewarisnya, aktres Billie Lourd.
Carrie Fisher bersama satu-satu anak dan pewarisnya, aktres Billie Lourd.

Bagaimanapun tidak dinyatakan jumlah keseluruhan harta milik Carrie yang diserahkan kepada Billie namun dilaporkan ia berjumlah lebih daripada AS$30 juta.

Pelakon yang terkenal menerusi watak Princess Leia itu meninggal dunia akibat serangan jantung ketika berada dalam pesawat dari London ke Los Angeles pada 23 Disember lalu.Carrie berusia 60 tahun ketika itu.

Lebih menyedihkan, ibu Carrie, pelakon Debbie Reynolds pula meninggal dunia sehari selepas Carrie.